Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2012

Mario Draghi smiruje strasti: Nema razloga za paniku, euro nije u opasnosti

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi rekao je da euro nije u opasnosti, unatoč analitičarskim scenarijima o katastrofi i raspadu eurozone. Napomenuo je da je veća financijska, proračunska i politička unija među zemljama koje imaju euro neizbježna...

U razgovoru za francuski list Le Monde, na pitanje je li euro u opasnosti, Draghi je odgovorio da nije. "Ne, apsolutno ne. Vidimo analitičare kako zamišljaju scenarije o raspadu eurozone. Oni ne prepoznaju politički kapital koji su naši čelnici uložili u ovu uniju i potporu Europljana. Euro je nepovratan", rekao je Draghi.

"Dugoročno će se euro trebati oslanjati na veću integraciju među zemljama koje imaju tu valutu, istaknuo je. Sva kretanja prema financijskoj, proračunskoj i poilitčkoj uniji za mene su neizbježna i vodit će stvaranju nadnacionalnih tijela", dodao je.

Europski su čelnici prošlog mjeseca na summitu u Bruxellesu napravili korak prema snažnijoj integraciji. Dogovorili su se da ESB zaduže za nadzor banaka i dali mu fond za pomoć bankama u nevoljama.

Draghi je rekao da će se ESB-ova monetarna politika i aktivnosti nadzora banaka voditi odvojeno, kako bi se izbjegli sukobi interesa. Sugerirao je da bi se mogla napraviti i jedna neovisna struktura.

S"kandal oko manipuliranja kamatom LIBOR potkopao je povjerenje u globalni financijski sustav", izjavio je, među ostalim, Draghi. O gospodarskim perspektivama eurozone rekao je kako ne vidi rizik da cijela zona uđe u recesiju te da će se stanje postupno poboljšavati prema kraju godine i početkom 2013. Dodao je da je ESB, koji nastoji inflaciju u eurozoni držati ispod dva posto, spreman poduzeti mjere ako se pojavi rizik od deflacije, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram