Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2012

Rupa bez dna u Grčkoj: Upitna isplata plaća i mirovina u javnom sektoru?

Inspektori "trojke" ponovno su stigli u Atenu, kako bi dodatno pritisnuli novu vladu koja ima problema s implementiranjem proračunskih rezova koji su nužni kako bi grčka nastavila dobivati sredstva iz sporazuma o bailoutu...

Naime, čini se kako Grčka zaostaje barem nekoliko mjeseci u pogledu ostvarivanja obećanih rezova i privatizacija, zbog čega revizori iz MMF-a, EU-a i ECB-a moraju sročiti novo izvješće o tome kolika je "rupa" u pitanju i dati odgovor na pitanje je li Grčka učinila dovoljno da dobije novu tranšu od 31,5 milijarde eura u rujnu. Valja imati na umu da bez ovog novca Grčka neće moći servisirati dugove koji joj dolaze na naplatu, niti će moći isplaćivati mirovine i plaće zaposlenicima u javnom sektoru.

Ministar razvoja Costis Hatzidakis jučer je upozorio kako će dva naredna mjeseca biti "najkritičnija", dodavši da se Grčka nalazi u "izvanrednom stanju". "Padne li ova vlada, sljedeća će se baviti drahmom, a ne eurom", upozorio je.

Premijer Samaras nadao se kako će nakon pobjede na izborima i usmene garancije da će Grčka poštivati bailout ugovor od trojke dobiti popust u pogledu ublaživanje uvjeta i odgode uvođenja rezova, ali zasad nema naznaka da će mu to biti i odobreno. Istovremeno je novi ministar financija uspio pronaći mjesta za uštede od osam milijardi eura, od potrebnih 11,5 milijardi, te se čini kako dalje od toga ne ide jer više nema kome uzeti.

Naime, zbog posrnule ekonomije su i prihodi države puno manji od očekivanih, a ne pomaže ni činjenica da ni privatizacija nije donijela očekivanu "pomoć", jer je namaknuta samo desetina očekivanih sredstava.

"Sad nam je najvažnije da do kraja kolovoza isposlujemo barem tolerantno izvješće trojke. Odgodu krajnjeg roka, kojoj smo se nadali, ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Nažalost, sve je još u fazi pregovaranja i većina onoga što je dogovoreno još se ne može implementirati", kazao je ministar financija Stournaras za financijski list Imerisia.

Međutim, problem bi mogli predstavljati Nijemci, koji ne žele ni čuti za nove odgode. Ministar financija Wolfgang Schauble kazao je kako nema više vrludanja oko rezanja troškova, dodavši da Grčka mora platiti za svaku odgodu. Njemački ministar ekonomije Phillip Roesler je pak ponovno spomenuo tezu o mogućem izlasku Grčke iz eurozone, objasnivši kako takav scenarij više nema prizvuk horora kao nekad.

Nijemci su jasni u svom stavu - više popusta neće biti. Kao da to nije dovoljno loša vijest za Grke, Der Spiegel je danas objavio da i MMF razmišlja o tome da se povuče iz dodatnih isplata Grčkoj. Ukoliko Grčka i uspije osigurati dodatno vrijeme za provođenje reformi i otplaćivanje dugova, konačni bailout račun mogao bi narasti za dodatnih 10 do čak 50 milijardi eura.

S druge strane, ukoliko se MMF povuče, druge zemlje eurozone također bi mogle stisnuti prekidač. Finska i Nizozemska svoje su sudjelovanje još ranije povezale s participacijom MMF-a. Njemačkoj je već dosta praznih obećanja iz Grčke i fokus prebacuje na Španjolsku. Samaras i njegova vlada imaju možda još mjesec do dva dana da naprave sve što se od njih traži. Ne uspiju li, lako je moguće da na jesen Grčku ponovno preuzme neka nova vlada. Koja će proračun donositi u drahmama.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram