Zatvori
Poslovni Puls
21/07/2012

Srbija hit na Wall Streetu: Amerikanci drže oko 40 posto srbijanskih obveznica

Bježeći od krize u eurozoni, sve veći broj velikih globalnih fondova okreće se tržištima obveznica u manjim zemljama poput Srbije, piše ugledni Wall Street Journal...

U tekstu navode primjer fonda "Global Macro Absolute Fund", u vlasništvu američke korporacije "Eaton Vance", koji na srpskom tržištu obveznica ima udioo od čak 12 posto, a obveznice vlade Srbije čine treću po veličini investiciju tog fonda u ovoj godini nakon onih SAD i Kine.

Veliki svjetski fondovi na tržištima obveznica manjih zemalja lako nadmašuju obim investicija lokalnih banaka i ulagača. S obzirom da kraj krize u eurozoni nije na vidiku, fondovi okreću leđa obveznicama prezaduženih Španjolske i Italije, pa čak i Francuske, u korist manjih država s nižim nivoom zaduženosti i boljim izgledima za ekonomski rast, objavio je WSJ.

Korporacija Eaton Vance, sa sjedištem u Bostonu, dosad je uložila više od 450 milijuna dolara u srpske obveznice s vrijednošću izraženom u dinarima, što predstavlja šest posto ukupne vrijednosti fonda "Global Macro".

"U Srbiji su veoma visoke kamatne stope, a zemlja prolazi kroz reforme kako bi postala standardnija europska država", izjavio je portfolio menadže spomenutog fonda, Michael Cirami.

Srbija, koja se do danas ekonomski značajno oporavila od kraja rata u bivšoj Jugoslaviji prije više od deset godina, može se pohvaliti stopom javnog duga od 51 posto bruto domaćeg proizvoda, što je značajno ispod prosjeka država zapadne Europe, piše WSJ, dodajući da, nakon prilagođavanja inflaciji, srpske obveznice donose dobit veću od deset posto.

Za usporedbu, indeks "Barclays global treasury universal", kompozitni indeks tržišta obveznica iz cijelog svijeta, koji obuhvaća Francusku i Španjolsku ali ne i Srbiju, nosi prinose od 2,66 posto.

Državni tajnik Ministarstva financija Srbije, Dušan Nikezić, izjavio je da, otkad je 2010. otvorila svoje tržište obveznica za inozemne ulagače, vlada aktivno radi na tome da ih privuče putem putujućih prezentacija (roadshow) i posjeta.

Nikezić kaže kako inozemni ulagači, uglavnom iz SAD, posjeduju oko 40 posto srpskih obveznica i kako ih je privukla relativno niska zaduženost Srbije i visoke kamatne stope.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram