Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2012

Angela Merkel šokirala svijet: Nisam uvjerena u uspjeh europskog projekta!

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je optimistična, ali ne i uvjerena u uspjeh europskog projekta...

"Europski projekt još nije napravljen na takav način da bismo mogli biti uvjereni da će sve ići dobro. Još moramo na tome raditi. Ipak sam optimistična", kazala je njemačka kancelarka u sjedištu svoje stranke CDU, prenosi HRT.

Također je ocijenila da je pred nekim europskim zemljama još jako puno posla kako bi ponovno zadobile povjerenje tržišta i uspjele izaći iz dužničke krize. "Ipak, primjećujemo da ni nama ne ide dobro ako našim europskim susjedima nije dobro", dodala je.

Njemačka se za sada uspješno odupire krizi u eurozoni zahvaljujući prije svega uspjehu svog izvoza na treća tržišta.

U potrazi za sigurnim utočištem za svoj kapital u jeku financijske i gospodarske krize koja pogađa ostatak Europe, investitori su danas njemačkoj vladi platili privilegij da joj posude novac.

Njemačka vlada danas je provela aukciju trezorskih zapisa s rokom dospijeća od dvije godine. Prodala je 5 milijardi eura vrijedne trezorce, uz negativnu kamatnu stopu u visini od 0,06 posto. Investitori će im za to platiti 3 milijuna eura.

Ulagači na njemačke dužničke papire gledaju kao na utočište za kapital od previranja na financijskim tržištima, uzrokovanima prekomjernom zaduženošću nekih od 17 zemalja članica eurozone. Potražnja za takvim sigurnim ulaganjima je velika jer se smatra da dužnički papiri drugih zemlja više nisu imovina koja nosi zanemariv rizik.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram