Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2012

Velika tajna iz susjedstva: Kinezi malo po malo osvajaju srbijansko gospodarstvo

Podaci Agencije za privredne registre iz Srbije pokazuju da stranci sudjeluju u vlasništvu 11.435 poduzeća u Srbiji, a među poduzetnicima je 3.515 stranih državljana...

"Novosti" tako pišu da sve više vlasnika i suvlasnika tvrtki u Srbiji dolazi iz inozemstva. U biznisu je najviše Kineza - 2.190, slijede Slovenci, Italijani, Hrvati i Mađari.Kinezi prednjače i po poduzetničkom duhu. Vlasnici su 1.864 trgovine registrirane u Srbiji. S druge strane, strani kapital je u Srbiju ušao kroz 6.848 inozemnih kompanija, koliko ih je osnivača ili suvlasnika firmi.Po broju stranih građana koji su osnivači ili vlasnici udjela u srbijanskim gospodarskim društvima, poslije kineskih državljana, slijede slovenski - kažu u APR-u.

"U našem registru ih je 1.127. Nešto manje je Talijana, 941, pa građana s hrvatskim putovnicama - 856, a mađarskim - 534. Putnu ispravu Bosne i Hercegovine posjeduje 530 vlasnika ili suvlasnika poduzeća u Srbiji", kažu u APR.

Strancima u Srbiji trgovina je najzanimljivija djelatnost, pišu "Novosti". Nespecijaliziranom trgovinom na veliko bavi se 1.172 poduzeća i trgovina, trgovinom odjećom i obućom 301, a tekstilom 269.

Kineze, u slučaju samostalnih trgovina, prate Rumunji. Njih 483 biznis je pokrenulo u Srbiji. Iz Bosne i Hercegovine stiglo je 250 poduzetnika, a iz Bugarske 128.

Velike strane kompanije, s druge strane, u Srbiju su ušle kroz direktne investicije ili kupovinom poduzeća iz privatizacije. U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza kažu da je među 225, trenutno aktivnih projekata, u slučaju njih 99 proizvodnju pokreću stranci.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram