Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2012

NAPETOSTI: Finska će radije istupiti iz eurozone nego pomagati Grčkoj i Španjolskoj!

Finska će radije razmisliti o napuštanju eurozone nego plaćati dugove drugih zemalja područja jedinstvene valute, kazala je u petak finska ministrica financija Jutta Urpilainen u razgovoru za novine...

"Finska se obvezala biti članicom eurozone i mi mislimo da je euro koristan za Finsku", rekla je Urpilainen za financijski dnevni list Kauppalehti, dodavši da se ipak "Finska neće vezati za euro po svaku cijenu i spremni smo za sve scenarije ".

Ministrica financija istaknula je da Finska, jedna od rijetkih zemalja EU koja još uvijek ima najviši kreditni rejting "AAA", neće pristati na model integracije prema kojem će zemlje kolektivno odgovarati za dugove i rizike.

Također je naglasila da predložena bankovna unija neće funkcionirati ako se bude temeljila na zajedničkoj odgovornosti. "Kolektivna odgovornost za dugove drugih zemlja, ekonomiju i rizike nije ono na što bismo trebali biti spremni", kazala je Urpilainen.

Ministrica je priznala u intervjuu za dnevni list Helsingin Sanomat da Finska "predstavlja tvrdu liniju" kada je u pitanju financijska pomoć u eurozoni. "Mi smo konstruktivni i želimo riješiti krizu, ali ne pod svaku cijenu", rekla je.

Finska je tako najavila da će idućeg tjedna početi pregovore sa Španjolskom kako bi dobila kolateral za sudjelovanje u spašavanju posrnulih španjolskih banaka.

Helsinki je također izrazio zabrinutost zbog dogovora postignutog prošlog tjedna na summitu EU-a u Bruxellesu o korištenju Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za kupnju obveznica kako bi se smanjili nepodnošljivi troškovi zaduživanja Španjolske i drugih ranjivih gospodarstava eurozone.

I prošle je godine Finska bila veliki kamen spoticanja za eurozonu prilikom dogovaranja drugog paketa pomoći za Grčku, u kojem je pristala sudjelovati tek nakon dogovora s Atenom o kolateralu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram