Zatvori
Poslovni Puls
05/07/2012

Panika u Sloveniji: Tužba štediša Ljubljanske banke ugrozit će nacionalnu financijsku stabilnost?

Tužbe bivših deviznih štediša iz Bosne i Hercegovine protiv "Ljubljanske banke" mogle bi ugroziti financijsku stabilnost Slovenije, ocijenio je u četvrtak ljubljanski odvjetnik Franc Bucik koji u sudskim procesima pokrenutim radi naplate stare devizne štednje zastupa interese bosanskohercegovačkih državljana...

Državljanima BiH je u "Ljubljanskoj banci" 1992. godine ostala devizna štednja u iznosu od oko 350 milijuna tadašnjih njemačkih maraka i ona nikada nije postala dostupna stvarnim vlasnicima.

Najavljujući početak ovrhe nad imovinom "Ljubljanske banke" po presudi iz 2010. godine po kojoj je jednom državljaninu BiH ta banka dužna isplatiti staru deviznu štednju u iznosu od 81 tisuću američkih dolara odnosno 160 tisuća dolara s pripadajućim kamatama, Bucik je "Dnevnom avazu" kazao kako će to biti prvi takav slučaj koji će Sloveniji ujedno donijeti veliku štetu, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ovo je prvi put da će se dogoditi ovakva pljenidba imovine u ime stare devizne štednje što će Sloveniji nanijeti veliku štetu bez obzira na to što su oni svu imovinu 'Ljubljanske banke' prebacili na 'Novu ljubljansku banku' kako bi izbjegli plaćanje", kazao je Bucik.

Iako je sva imovina bivše "Ljubljanske banke" prebačena na NLB banku, "Ljubljanska banka" nikada nije proglasila stečaj čime je izbjegnuta mogućnost da njezine obveze preuzme slovenska država.

Odvjetnik Bucik drži međutim kako to neće puno pomoći NLB banci. Podsjetio je na činjenicu kako je "Ljubljansku banku" odlučila napustiti belgijska "KBC banka" i to upravo nakon presude o provedbi naplate potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

"To je u bankarskim krugovima Slovenije ocijenjeno kao velika katastrofa i udar na financijsku poziciju zemlje", izjavio je Bucik.

Ljubljanski odvjetnik drži kako su upravo zbog ovakvog razvoja događaja ugledni listovi poput "Financial Timesa" i "Handelsblatta" procijenili da će Slovenija morati tražiti financijsku pomoć iz fondova Europske unije da bi riješila ove probleme.

Slovenska bi država morala dokapitalizirati "NLB banku" no sama nema sredstava kako bi to učinila, drži Bucik.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram