Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2012

Roubini ponovno sije paniku: Grčka i Portugal napuštaju eurozonu!

Konzultantska tvrtka Roubini Global Economics upozorila je u ponedjeljak na konferenciji u Ateni, koju je organizirao časopis The Economist, da će Grčka i Portugal vjerojatno izići iz eurozone...

"Smatramo 85 posto vjerojatnim da će Grčka i Portugal izići iz eurozone", kazala je u kratkoj prezentaciji ekonomistica Megan Greene iz Londona, direktorica ekonomskih istraživanja eurozone te konzultantske tvrtke, koju vodi američki ekonomist Nouriel Roubini, koji je predvidio izbijanje financijske krize 2008. i svu štetu koja je uslijedila.

"Po mojem mišljenju, Grčka će biti prva država koja će izići iz eurozone", kazala je, dodajući da će se to dogoditi već početkom iduće godine. "Mislim da ova vlada neće imati više sreće od prethodne u provedbi reformi", kazala je Greene novinarima, ocijenivši da je Grčkoj dosta.

Slično misli i vođa grčke oporbe Alexis Tsipras. "Gospodarstvo u slobodnom padu ne može uravnotežiti proračun, ostvariti rast i platiti 110 milijardi eura kamata do 2020. godine. To je jednadžba bez rješenja", rekao je.

Tsipras je kazao da je interna devalvacija (smanjenje proračunskih rashoda) koju traže međunarodni vjerovnici previše bolna za grčki narod i uz to neučinkovita. Program "trojke" vodi u humanitarnu katastrofu, upozorio je.

Grčka vlada počinje ovaj tjedan pregovarati sa svojim vjerovnicima o reviziji uvjeta za pomoć. Glavni grčki zahtjev je odgoda za dvije godine, do 2016., roka za uravnoteženje proračuna zbog teške recesije koja u zemlji vlada već petu godinu zaredom.

Grčka bi ove godine trebala usvojiti novi paket mjera koje bi trebale omogućiti dodatnu uštedu u proračunu od 11,5 milijardi eura u 2012. i 2013. godini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram