Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2012

Jadni mi: Svibanj donio iznadočekivani pad maloprodaje od 4,4 posto

U svibnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 4,4 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije, ali veći nego što se očekivalo...

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da će pad potrošnje u svibnju na godišnjoj razini iznositi 3,9 posto. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 2,5 do 5,0 posto. Premda oštar, to je manji pad potrošnje nego u travnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo 7,3 posto, što je bio njegov najveći pad od travnja 2010. godine, prenosi HRT.

"Pad je posljedica smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava, niske razine zaposlenosti i tek skromnog rasta neto plaća. Tu je i rast cijena energenata i komunalnih usluga. Zbog toga će i u nastavku godine građanima ostati manje raspoloživog dohotka za potrošnju, pa u cijeloj godini očekujem smanjenje potrošnje od oko 3 posto", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Oštar pad industrijske proizvodnje i potrošnje u travnju i svibnju najavljuje veći pad gospodarstva u drugom tromjesečju nego u prvom, kada je bruto domaći proizvod skliznuo 1,3 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram