Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2012

Danas počelo suđenje zbog valutne klauzule u francima i promjene kamatne stope

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu počelo je suđenje po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope...

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dopuštanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope.

Kako su ranije objavili predstavnici udruga, kolektivna tužba podignuta je protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke. Tvrde i da bi se presuda trebala odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama.

Ročište je zakazano nakon što su se banke očitovale da nisu odgovorne, objavila je udruga Franak na svojoj internetskoj stranici.

U toj udruzi ističu da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na 'klizanje' franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram