Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2012

Finska i Nizozemska sabotiraju pomoć ugroženim zemljama članicama eurozone

Finska će spriječiti realizaciju planirane kupovine obveznica na otvorenom tržištu iz trajnog europskog kriznog fonda, najavila je finska vlada. Protivljenje takvoj opciji iskazala je i Nizozemska...

Na inzistiranje Španjolske i Italije čelnici eurozone prošli su tjedan odlučili ublažiti uvjete prema kojima zemlje koje poštuju pravila i preporuke EU-a mogu dobiti pomoć eurozone kako bi se snizile visoke premije koje plaćaju prilikom zaduživanja na tržištima, prenosi HRT. U sporazumu postignutom nakon prošlotjednog summita navodi se da će intervencije na tržištima obveznica putem kriznih fondova eurozone, privremenog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) i trajnog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), provoditi Europska središnja banka (ECB) u ime ta dva fonda.

U izvješću za jedan odbor finskog parlamenta finska je vlada konstatirala da bi ESM-ove kupovine obveznica na otvorenom tržištu zahtijevale jednoglasnu podršku 17 članica eurozone a s obzirom na protivljenje Finske i Nizozemske, čini se da ona nije vjerojatna.

"Finska to ne smatra učinkovitim načinom stabilizacije tržišta. Zbog intervencije Finske i Nizozemske, među ostalima, mogućnost operacije fonda ESM-a na sekundarnom tržištu blokirana je", kazao je viši dužnosnik finske vlade.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram