Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2012

Pad industrijske proizvodnje u svibnju manji od očekivanja analitičara

Industrijska proizvodnja i u svibnju nastavlja negativan trend godišnjih promjena, no nešto slabijim intenzitetom. Prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a obujam industrijske proizvodnje u spomenutom je mjesecu zabilježio pad od 3,8% godišnje (u usporedbi s -9,4% u travnju), a broj zaposlenih u industriji se smanjio za 3,7% godišnje...

S obzirom da je industrijska proizvodnja zabilježila razmjerno snažne stope pada i tijekom prva četiri mjeseca ove godine, kumulativni podaci za razdoblje od siječnja do svibnja pokazuju pad industrijske proizvodnje od 6,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku su se proizvodnju dodatno negativno odrazila nepovoljna kretanja u Europskoj uniji (naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner), odnosno slabija inozemna potražnja. Promatrajući prema kategorijama GIG-a u svibnju su sve djelatnosti osim netrajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježile pad proizvodnje, pri čemu je najveći pad zabilježen kod intermedijarnih proizvoda (-8,8%) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (-5,7%).

Prema kategorijama NKD-a, pad u prerađivačkoj industriji je blago usporen (-2,4% godišnje u svibnju), no s obzirom na dugotrajno negativne stope, u prvih pet mjeseci kumulativni pad iznosi 5,9% godišnje. Iako je proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u svibnju zabilježila godišnji rast od 7,5%, tijekom prvih pet mjeseci ostvarila je pad od 16,1 posto. Nadalje, proizvodnja metala nastavlja razmjerno snažno padati (-20% u svibnju), što je rezultat problema u poslovanju dvije najjača tvornice (Željezara Sisak i TLM Šibenik). Ova djelatnost stoga bilježi i snažan pad zaposlenosti od 29,2% godišnje. Visoke stope pada i dalje ostvaruje proizvodnja strojeva i uređaja (-35,8% godišnje u svibnju).

"S obzirom na smanjenu i domaću i inozemnu potražnji ni u idućim mjesecima ne očekujemo bitnije poboljšanje u industrijskoj proizvodnji", poručili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram