Zatvori
Poslovni Puls
22/06/2012

Linić je zadovoljan: Proračunski prihodi u prvih pet mjeseci viši za 1,9 milijardi kuna

U Ministarstvu financija zasad su vrlo zadovoljni punjenjem državnog proračuna...

U prvih pet mjeseci prihodi su bili za 4,5 posto, odnosno 1,9 milijardi kuna, viši nego lani, dok su rashodi bili za 1,1 posto, odnosno 571 milijun kuna, manji nego lani. Prihodi od PDV-a bili su za 6,7 posto viši nego u istom razdoblju prošle godine, a podbacili su prihodi od poreza na dohodak za 11,2 posto, ponajviše zbog povrata poreza, te od trošarina za naftne derivate koji su, vjerojatno zbog (pre)skupog goriva, pali za 7,9 posto, prenosi HRT.

Na rashodovnoj strani, troškovi za zaposlene i dalje su viši od planiranog te su u prvih pet mjeseci bili za 1,9 posto veći nego lani. Naime, neka ministarstva nisu donijela planove sistematizacije u skladu s planom, već se i dalje drže prijašnjih načina isplate. Riječ je o Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu obrazovanja i znanosti te Ministarstvu zdravlja. Unatoč tome, u Ministarstvu financija uopće ne sumnjaju da će Vlada ove godine, kako je najavljivala, na rashodima za zaposlene uštedjeti dvije milijarde kuna.

Vlada je u kolektivnim pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi predložila smanjenje naknade za minuli rad s 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto, a samo to smanjenje bi u pola godine donijelo uštedu od 900 milijuna kuna. Ako sindikati to odbiju, kao i prijedloge za uštede na materijalnim pravima poput regresa ili božićnice, zaposlenima u državnim i javnim službama će se smanjiti osnovica za plaću ili koeficijenti, najavljuju iz Ministarstva finacija.

Vlada u drugom polugodištu priprema veliko "pospremanje" u sustavu plaća u državnoj upravi i javnim službama kako bi se plaće u tom sektoru uskladile s postojećim zakonima o plaćama i uredbama o koeficijentima. U Vladi očekuju i desetke milijuna kuna ušteda.

Istodobno počinje i reforma lokalne samouprave koja će financiranje zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi prebaciti na jedinice lokalne samouprave pa će to lokalne čelnike natjerati na racionalniju i štedljiviju politiku, nadaju se u Vladi.

Vlada je na prekjučerašnjoj sjednici donijela uredbu o područjima na kojima djeluju carinarnice, kojom završava preustroj Carinske uprave u manju, funkcionalniju i efikasniju službu. Od 1. srpnja počinje se uvoditi i e-carina koja će poduzetnicima znatno olakšati obavljanje carinskih formalnosti jer, primjerice, sve potrebne dokumente mogu pribaviti u Zagrebu i time izbjeći gužve na graničnim prijelazima.

Na temelju članka 63. Zakona o porezu na dohodak, koji omogućuje kažnjavanje osoba kod kojih je utvrđen veliki nerazmjer između prihoda i imovine, Porezna uprava je do 15. lipnja kod 58 poreznih obveznika utvrdila osnovicu dohotka u iznosu od 96,5 milijuna kuna te im "odrezala" porez na dohodak od 40 milijuna kuna, doznaje se danas iz Ministarstva financija.

Na dan 15. lipnja na listi poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose za svoje radnike bio je 29.771 poslodavac, koji zapošljava 86.539 radnika. Riječ je ponajviše o poslodavcima iz sektora trgovine i ugostiteljstva. To ne znači, kažu u Ministarstvu financija, da svi ti radnici uz doprinose ne primaju niti plaće jer poslodavci dijelu njih isplaćuju plaće u gotovini i "na crno". Neki poslodavci ipak su, nakon što su ih nazvali poreznici, naknadno platili dugove, tako da su od 28. svibnja do 31. svibnja uplatili ukupno 8,1 milijuna kuna doprinosa.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram