Zatvori
Poslovni Puls
19/06/2012

Vlada pokrenula privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB)

Novo (14:00):

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila prodati 51,46 posto dionica HPB i izvršiti dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica putem javne ponude ili privatnim plasmanom. "Razlozi ovakve Odluke Vlade su velika zavisnost HPB-a o dopunskom kapitalu i njegova iznimno visoka cijena, ali prije svega okolnost da strateško pitanje kapitala HPB-a nije riješeno ni nakon dokapitalizacija koje je banka provela u ranijim razdobljima", poručila je Vlada i otvorila postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a.

"U proračunu sredstva za dokapitalizaciju banke nema", rekao je ministar financija Slavko Linić.

Staro:

Vlada će na sutrašnjoj sjednici raspisati natječaj za konzultanta za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), najavio je ministar financija Slavko Linić...

"HPB ne bismo željeli prodati strancima, već želimo pronaći domaćeg investitora. Tako bi HPB ostao u hrvatskom vlasništvu, ali više ne u vlasništvu države", rekao je Slavko Linić na forumu Veleučilišta VERN' o državnim financijama i poduzetnicima, prenosi HRT.

"Vlada je svjesna da hrvatska javnost to neće dobro prihvatiti te da će je neki "mislioci" optužiti da prodaje obiteljsko srebro. HPB je mala banka s visokim kamatama. Komu takva banka treba? Nije istina da prodajemo obiteljsko srebro, već tražimo partnera koji će omogućiti rast i razvoj HPB-a", ističe ministar financija.

Privatizaciju HPB-a poduprla je i ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek koja je sa skupinom stručnjaka za bivšu vladu izradila program gospodarskog oporavka koji je također predviđao privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja.

Unatoč opiranju poslovnih banaka, Linić očekuje da će jeftiniji krediti, s kamatnom stopom od oko 3%, uskoro pokrenuti veću gospodarsku aktivnost. Prvih 500 milijuna kuna od ukupno osam milijardi kuna, koji trebaju zajednički osigurati HBOR i poslovne banke, izlicitirano je prije nekoliko dana. Novca ima koliko hoćete, nije problem u kapitalu, nego u riziku i prevelikim osiguranjima, tvrdi Linić.

Ministar financija također je najavio da će država uskoro ući u vlasništvo Diokija s 38%. "Ulazimo u posrnulo poduzeće koje je nekad ostvarivalo velik izvoz, ali Vladin je problem što ne možemo ući sa svježim kapitalom", dodao je Linić, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram