Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2012

Hrvatske banke posluju profitabilnije od rumunjskih, bugarskih i slovenskih

Godišnja analiza profitabilnosti banaka u regiji: Hrvatska stabilna i još uvijek u zlatnoj sredini...

Hrvatsko bankarsko tržište je u 2011. ostvarilo ukupni povrat na kapital, tzv. RoE (eng. Return on Equity) u iznosu od 7%, javlja portal MojBankar. Sličan prinos ostvaren je i prošle godine. Kao i prethodne godine takav je povrat svrstao domaće bankarsko tržište u zlatnu sredinu u usporedbi sa bankarskim sektorima tzv CEE regije, pobijajući argumente o extra profitima hrvatskih banaka. Valja napomenuti da je ukupna dobit svih banaka bila oko 4 miljarde kuna, dok su PBZ i Zaba zaslužne za skoro dvije trećine te dobiti.

Dok je kod nas sve „po starom“, niti u regiji se ne zamjećuju značajnije promjene. I dalje su najprofitabilnji banakarski sektori stablinih država regije: Češke, Poljske i Slovačke dok Rumunjska i Bugarska još uvijek plaćaju danak krizi koja je utjecala na nekretninski sektor te na volumen robne razmjene tj. izvoza koji su imali negativniji učinak na bankarski sektor.

U našem susjedstvu, 2011. godina bila je vrlo dinamična. Nova Ljubljanska Banka, sa 20% problematičnih kredita u svom portfelju, povukla je bankarski sektor Slovenije na nezavidno mjesto najneprofitabilnijeg bankarskog sektora regije sa ostvarenim gubitkom banaka u iznosu od vecem od 200 milijuna eura tj negativnog povrata na kapital banaka od -11.7%. Za Sloveniju nastavak trenda se očekuje i u 2012., sa najavom guvernera Kranjca da čak trećina poduzeća jednostvano ne može otplaćivati kredite.

S druge strane, bankarski sustav BiH apsorbirao je gubitke u 2010. i vratio se pozitivnom trendu poslovanja u 2011. i dostigao razinu profitabilnosti od 7%.

"U 2012.g. analitičari očekuju slične trendove kao i u 2011.g., ali gledajući neizvjesnosti oko Grčke i Španjolske, jedino sigurno što možemo zaključiti je da više ništa nije sigurno", stoji u zaključku analize portala MojBankar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram