Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

VESELO: Sindikati traže referendum o kolektivnim ugovorima!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske poslale su predsjedniku Hrvatskog Sabora Borisu Špremu i saborskim zastupnicima zahtjev za raspisivanje referenduma vezano uz kolektivne ugovore i pregovore o njima...

Traže raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora?". Pritom su podsjetili da su u ljeto 2010. godine sindikati prikupili 717.149 važećih, odnosno priznatih potpisa potpore građana za raspisivanje referenduma s navedenim pitanjem.

"Povod prikupljanju potpisa bio je prijedlog izmjena Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora koji je tadašnja Vlada RH uputila u saborsku proceduru. Kada je bilo izvjesno da su sindikalne središnjice prikupile dovoljan broj potpisa, Vlada RH povukla je prijedlog, a Ustavni sud RH zaključio da više nema razloga za održavanje referenduma (premda je Hrvatski sabor imao obvezu raspisati referendum ako su zadovoljeni uvjeti iz Zakona o referendumu", stoji u sindikalnom zahtjevu.

Sindikalisti ističu kako je ovih dana razlog opet aktualiziran jer Vlada želi mijenjati Zakon o radu kao i sve važeće kolektivne ugovore te zahtijevaju raspisivanje referenduma: "S obzirom da odredbama Zakona o referendumu nije propisan rok u kojemu se temeljem izjašnjavanja birača treba raspisati referendum, a razlog prikupljanja potpisa ponovno je aktualiziran, tražimo da temeljem 717.149 prikupljenih važećih potpisa Hrvatski sabor raspiše referendum i utvrdi volju građana RH u navedenom pitanju", poručuju.

Zahtjev su u ime sindikalnih središnjica potpisali Mladen Novosel, Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram