Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

MasterIndex: 58 posto vlasnika kreditnih kartica koristi ih za internet kupovinu

Rezultati on-line istraživanja MasterIndex koje je kompanija MasterCard Europe provela u Hrvatskoj u travnju 2012. godine, pokazuju kako su građani, kada je riječ o financijama, promijenili svoje ponašanje u odnosu na 2011. godinu...

Prosječan broj posjedovanih kartica mijenja se ovisno o osobnim prihodima, dobi i obrazovanosti, a većina korisnika kartica posjeduje do 3 (tri) kartice.

Iako je gotovina još uvijek preferiran način plaćanja kod malih iznosa, udio kartičnog plaćanja stabilan je od 2010. – u prosjeku, korisnici kartica njima plaćaju 5-6 puta u 10 kupovina. Kartice se koriste redovito, a kupovina odjeće, namirnica te goriva na vrhu su liste - čak 76% ispitanika kartice koristi za kupovinu namirnica, a 58% njih kartice koristi pri internet kupovini dok je, u odnosu na prošlu godinu, smanjen broj onih koji kartice koriste tijekom putovanja.

Uporaba kartica uvelike ovisi socio-demografskim prilikama. Tradicionalno, kreditne i kartice s odgodom plaćanja najčešće koriste građani s višim ili visokim prihodima. Korisnici se za uporabu kartica odlučuju radi brojnih pogodnosti koje im nude, poput posebnih popusta ili korištenja posebnih usluga, a najatraktivnije pogodnosti su programi lojalnosti.

Kupovina putem interneta uvelike je porasla posljednjih godina. Većina ispitanika povremeno kupuje putem interneta, a polovica njih naručila je nešto preko interneta tijekom proteklog mjeseca. Odjeća, elektronička dobra, knjige i glazba ponovno su najpopularnije kategorije za kupnju. Mobilno plaćanje rastuća je grana financijske industrije i budućnost novčanih transakcija, a beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima na prodajnim mjestima atraktivniji je način plaćanja od mobilnog interneta (plaćanje na daljinu putem, na primjer, aplikacije na telefonu).

41% ispitanika voljelo bi imati mogućnost beskontaktnog plaćanja na mjestu prodaje, 32% ispitanika voljelo bi imati mogućnost kupovine i plaćanja putem mobilnog interneta. Velika većina ispitanika (85%) plaćala je putem mobitela barem jednom, a najuobičajenije je SMS plaćanje naknada za parkiranje ili transport.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram