Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2012

HOROR: Banke investitorima daju kredite samo ako za izvođače radova izaberu njihove dužnike!

Kako bi pokušale spasiti svoj novac koji su dale lošim tvrtkama u građevinarstvu, banke u Hrvatskoj počele su primjenjivati nedopuštenu i nepoštenu praksu uvjetovanja investitorima pri izboru izvođača radova, piše Nacional...

Kad investitor zatraži kredit od banke za izgradnju stanova, trgovačkog centra ili bilo čega drugoga, ako želi da mu se odobri, banka predlaže i svog izvođača radova. Redovito je to tvrtka kojoj je banka već dala kredite, a ona ih ne može redovito vraćati. Ovakvom praksom banke na štetu investitora poboljšavaju svoj položaj.

S jedne strane odobre kredit investitoru koji za to, naravno, plaća i kamate, a novac od kredita troši za plaćanje izvođača radova. Izvođač radova uz kamate opet vraća kredit banci. Tako ona dvostruko profitira, doznaje Nacional.

Praksom se narušava i tržišno natjecanje, jer se izvođač ne mora sam sa svojim cijenama izboriti za dobivanje posla, biti solventan i redovito plaćati svoje obveze. Umjesto toga, u banci koja je zbog pogrešnih procjene uložila svoj novac u njega ima moćnog partnera. Višu cijenu gradnje plaća krajnji korisnik, kupac stana ili zakupnik trgovačkog prostora ili ureda.

Ni investitori ni izvođači o tome ne žele javno govoriti jer bi u ionako teškoj situaciji ugrozili svoje poslovanje. "Postojala je takva praksa i prije, ali je bila rijetka i mogli ste naći drugi izvor financiranja. Sad se s valom krize potpuno proširila", kaže jedan od njih.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram