Zatvori
Poslovni Puls
07/06/2012

Španjolska pred katastrofom: Četvrto najveće gospodarstvo EU-a juri u financijski bezdan

Španjolska se nalazi pred katastrofom. Priznanje španjolskog ministra financija kako su toj zemlji "praktično zatvorena vrata" tržištu novca zbog visokih kamata je samo još pogoršalo ionako kritično stanje...

Ministar financija Montoro svojom otvorenom izjavom da se Španjolska nalazi u ozbiljnim problemima finaciranja na tržištu novca izazvao je pozornost ne samo Europske unije i eurozone. Sada je u rukama institucija Europske unije da opet učine atraktivnim državne obveznice Španjolske i time Madridu otvore pristup financijskim tržištima, piše DW.

Španjolski ministar poziva EU da se požuri, jer je "na kocki budućnost eura". Istodobno je Montoro opovrguo nagađanja medija kako se Španjolska nalazi neposredno pred predajom zahtjeva za međunarodnu pomoć. Španjolski ministar dodaje da to ne traže niti Njemačka niti Francuska. Idući test za vladu u Madridu je danas kada tržištu želi ponuditi obveznice u vrijednosti dvije milijarde eura.

I španjolski premijer Mariano Rajoy je pozvao Europu u pomoć tražeći da i Unija udruži snage i pokaže kako "euro nije u opasnost". On se zalaže za zajedničke institucije Europske unije koje neće samo nadzirati proračun, nego formirati i bankovnu uniju sa zajedničkim obveznicama i zajedničkim nadzorom kao i zajedničkim jamstvima.

Najveći problem Španjolske su njezine banke koje su se "opekle" s nekretninama u toj zemlji. Cijene tamošnjih nekretnina su pale sa fantastičnih iznosa u bezdan, a čak i tako je sve manje Španjolaca koji mogu podmirivati svoje dugove. Time su banke ostale sjediti na "trulim" kreditima koje su morale voditi kroz svoje poslovne knjige.

Španjolska se zato zalaže za promjenu pravila fonda za spas eura kako bi on direktno pomogao i komercijalnim bankama. Time se nadaju da će i njihove banke, u očima ulagača, biti stabilnije. Uopće, Španjolska svim silama želi spriječiti da je se uvrsti u "drugu ligu" zone eura, zajedno s Grčkom ili Portugalom, piše DW.

To bi onda trajno poremetilo ambicije Madrida koji teži gospodarskom razvoju, jer bi i krediti onda postali mnogo skuplji. Jer Španjoljska je već prošlog tjedna morala za svoje desetogodišnje državne obveznice ponuditi 6,7% kamata, što je opterećenje koje guši svaki razvoj.

Mediji nagađaju o prvim mjerama pomoći Španjolskoj i obzirom na poziv Madrida za žurnom pomoći, procjenjuje se mogućnost da EFSF dodjeli kredit Španjolskoj čak i prije izvješća o stanju španjolskih banaka - utoliko i prije izbora u Grčkoj.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram