Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2012

Stigla potvrda: Španjolsku čeka sudbina Grčke!

Ministri financija sedam najjačnih industrijskih zemalja svijeta na izvanrednom sastanku razgovaraju o naglom pogoršanju krize u eurozoni...

Jutros je španjolski ministar financija Cristobal Montoro izjavio da je pristup Španjolske financijskim tržištima praktično zatvoren, što znači da je ta zemlja u istom položaju kao i Grčka prije nego što je morala zatražiti međunarodnu financijsku pomoć, prenosi HRT.

Problem četvrte najjače ekonomije eurozone je bankarski sustav koji je u vrijeme prenapuhanih cijena nekretnina u toj zemlji davao kredite koje sada nema tko vraćati. Osim toga, dugove ne vraćaju ni prezadužene španjolske regije. Ministar financija Montoro sada traži da se španjolske banke dokapitaliziraju putem europskog stabilizacijskog mehanizma jer im država više ne može pomoći.

Gospodarska aktivnost u privatnom sektoru eurozone na najnižoj je razini u protekle tri godine. Pad kontinuirano traje već četiri mjeseca. Prvi put negativnom trendu priključila se i Njemačka, dok je gospodarsko usporavanje Španjolske i Francuske ubrzano.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram