Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2012

Padamo sve dublje: Maloprodaja u travnju bilježi pad od 7,3 posto na godišnjoj razini

U travnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao za 7,3 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo, što upozorava na daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti. To predstavlja i ubrzanje pada potrošnje, koja je u ožujku pala za 1,1 posto...

Objava podataka o padu prometa u maloprodaji sigurno će iznenaditi analitičare koji su očekivali pad od 2 do 3,5 posto.

"Ovo je zaista negativno iznenađenje. Riječ je o najvećem padu potrošnje od travnja 2010. godine, kada je iznosio 8 posto. Osobna potrošnja u prvom tromjesečju držala se relativno stabilno, no sada je uslijedio njezin izraženiji pad", rekao je Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci, prenosi HRT.

Ističe da bi tako oštar pad mogao izazvati smanjenje osobne potrošnje u drugom tromjesečju, a naposljetku i slabiju prognozu rasta za cijelo gospodarstvo.

Kovač dodaje da podaci o potrošnji, uz pad industrijske proizvodnje i nepovoljne trendove u izvozu, upozoravaju na loš početak drugog tromjesečja.  Prvi podaci iz travnja najavljuju oštriji pad gospodarstva u drugom tromjesečju nego u prvom, kada je bruto domaći proizvod skliznuo 1,3 posto.

Pad prometa u maloprodaji u travnju zabilježen je i u 17-članoj eurozoni. Prve procjene Eurostata bilježe pad od 1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Najizrazitiji pad prometa na mjesečnoj razini zabilježen je u travnju u Austriji (3,5 posto), Sloveniji (2,9 posto) i Finskoj (2,7 posto).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram