Zatvori
Jasmin Hadzic
04/06/2012

NEIZDRŽIVO: Zašto više ne možemo plaćati glomazni javni sektor

Na dan kada započinju pregovori Vlade s predstavnicima sindikata javnih službi oko Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), možda ne bi bilo loše baciti pogled na ove podatke...

Uvijek marljivi analitičar i bloger Nenad Bakić izvukao je zanimljivu statistiku o strukturi otpuštanja/zapošljavanja od travnja 2008. godine do travnja 2012. godine. I površnom promatraču odmah je jasna jedna stvar. Jedini sektori koji zapošlavaju su oni gdje javne tvrtke/država imaju monopol.

Riječ je o obrazovanju, zdravstvu i administraciji.

I stoga bi bilo krajnje licemjerno da moramo ponovno slušati o napadu na "prava hrvatskih radnika". Hrvatski radnici koji financiraju cijeli državni aparat već su itekako osjetili taj "napad" u posljednje četiri godine. Oni već odavno ne mogu računati na božićnice, regrese, a o povišicama da i ne govorimo.

U ovoj situaciji sretnici su oni koji imaju posao, makar plaća bila minimalna i kasnila po nekoliko mjeseci.

Nadamo se da će ovaj put predstavnici sindikata biti razumni (iako sumnjamo) i da ćemo biti pošteđeni "jauka" o tom famoznom "napadu na radnike" uz obavezno spominjanje "neoliberalizma".

Budimo realni gospodo, zaštićeni ste kao lički medvjedi i imate (u prosjeku) 28,5 posto veća primanja od privatnog sektora.

Mi koji financiramo državni aparat postojeću situaciju više ne možemo (financijski) izdržati...

Evo grafika koje je objavio Bakić na svom blogu:

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram