Zatvori
Poslovni Puls
01/06/2012

Premijer Zoran Milanović: Hrvatsku neće spasiti lopate, pa nismo u 46. godini!

"Plaće ne želimo dirati. Ljudi, naprosto na knap smo, nemamo novca. Moramo se boriti za očuvanje kreditnog rejtinga i štedjeti. Bio bih najsretniji kada bi mogao reći da im novca za sve, ali nema", kazao je premijer Zoran Milanović u razgovoru za Dnevnik NoveTV...

Premijer Zoran Milanović smatra da se pad BDP-a u prvom kvartalu od 1,3 posto u odnosu na prvi kvartal 2011. godine nije mogao spriječiti, jer je riječ, kako je rekao, o svojevrsnom trendu. Na pitanje je li Vlada mogla učiniti nešto da Hrvatska ne uđe ponovno u recesiju, Milanović je rekao kako nije, ali da to nije izgovor.

"Moramo se izvući iz problema, nije to glib. Moramo pokrenuti investicijski ciklus. Jasno nam je gdje stvari pucanju, i gdje država mora dati vjetra u leđa, a dalje je na privatnim poduzetnicima", komentirao je Milanović loše stanje u gospodarstvu za Dnevnik.hr.

Iako se najavljivalo iz Vlade kako će "prve lopate" krenuti u lipnju, Milanović smatra kako to nije rješenje. "Neće nas lopate spasiti, nismo u '46-oj", poručio je premijer.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima koji će se voditi sljedeći tjedan, a na kojima će predstavnici Vlade tražiti da se oko 150 tisuća zaposlenih u javnom sektoru odrekne nekih prava koja su im zagarantirana kolektivnim ugovorima.  "Plaće ne želimo dirati. Ljudi, naprosto na knap smo, nemamo novaca. Moramo se boriti za očuvanje kreditnog rejtinga i štedjeti. Bio bih najsretniji kada bi mogao reći da im novca za sve, ali nema", kazao je premijer.

Istaknuo je da zaposleni u javnom sektoru imaju sigurne i veće plaće nego privatni sektor. "Tu treba malo pravde i zdravog razuma", rekao je Milanović. Usporedbe radi, naveo je da ljudi sa srednjom i nižom spremom imaju veće plaće od gimnazijskih profesora koji obrazuju buduće liječnike.

Dodao je da nije pobornik velike štednje, jer, kako je kazao, ona u Europskoj uniji nije donijela velike stvari. Sasvim je jasno, Hrvatskoj se neke moraju provesti promjene, poručio je premijer.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram