Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2012

Neočekivano snažan pad industrijske proizvodnje nagovješćuje pad BDP-a u prvom kvartalu

Industrijska je proizvodnja u travnju, četvrti uzastopni mjesec, nastavila u negativnom smjeru. Prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a obujam industrijske proizvodnje u spomenutom je mjesecu zabilježio pad od 9,4% godišnje. Zabilježena stopa pada najviša je od studenog 2009. godine...

S obzirom da je industrijska proizvodnja zabilježila razmjerno snažne stope rasta i u prva tri mjeseca ove godine, podaci za razdoblje od siječnja do travnja pokazuju pad industrijske proizvodnje od 7,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku su se proizvodnju dodatno negativno odrazila nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosno slabija inozemna potražnja.

Promatrajući prema kategorijama GIG-a tijekom prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad je zabilježen u svim područjima, pri čemu su negativni trendovi bili najviše izraženi kod intermedijarnih proizvoda (-12,7%) i kapitalnih proizvoda (-10,9 posto).

Promatrajući prema NKD-u tijekom prva četiri mjeseca u području Rudarstvo i vađenje proizvodnja je smanjena za 14,7% godišnje, pri čemu je u djelatnosti Vađenje sirove nafte i prirodnog plina zabilježen pad od 14,4%. U prerađivačkoj industriji u istom je razdoblju pad proizvodnje iznosio 7,6% godišnje. Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda jedanaesti mjesec za redom nastavlja bilježiti negativne stope pa je u prva četiri mjeseca ove godine za 24,2% manja nego u istom razdoblju 2011.

Pad proizvodnje u ovoj kategoriji mogao bi se nepovoljno odraziti na domaci izvoz s obzirom da se radi o jednoj od najvažnijih izvoznih grana. Još jedna značajna izvozna grana - Proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) u travnju je zabilježila godišnju stopu pada od 19,9%, ali je zbog solidnih stopa rasta u prethodnim mjesecima tijekom prva četiri mjeseca ove godine porasla za 10,9% godišnje.

"Visoki pad industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju nagovješćuje negativan rezultat BDP-a (prva procjena najavljena za 31. svibnja). Usporavanje gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije potpomognuti slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju, a zamjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci", poručuju analitičari Raiffeisena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram