Zatvori
Jasmin Hadzic
28/05/2012

PRAVA ISTINA: Hrvatska ima treću najvišu stopu nezaposlenosti u EU!

Najveći izazov za Milanovićeve gospodarske stratege nesumnjivo je kronična hrvatska boljka - naravno, riječ je o nezaposlenosti...

Iako u susret nadolazećoj turističkoj sezoni pada i nezaposlenost (trenutno oko 308.000 nezaposlenih), sasvim je jasno kako je riječ o tek privremenom "lažnom" padu koji će biti okončan prvim kapima jesenje kiše.

Iako Hrvatska nije iznimka - pogled na statistiku ipak ukazuje na činjenicu da u okviru Europske unije Hrvatska zauzima neslavno treće mjesto po visini registrirane stope nezaposlenosti. Prema podacima središnje Europske statističke agencije Eurostat - Hrvatska se (podaci za ožujak) s registriranom stopom nezaposlenosti od 15,9 posto nalazi odmah iza Grčke (21,7 posto/podaci za veljaču) i Španjolske (24,1 posto).

Puno zanimljivih zaključaka možemo izvući i iz Googleove interaktivne grafike koja "vuče" podatke s Eurostata.

Tako doznajemo da smo krajem 2009. godine imali statistiku o kojoj sada možemo samo sanjati. Naime, tada je Hrvatska bilježila stopu nezaposlenosti od i dalje visokih, ali puno prihvatljivijih 9,6 posto. U tom trenutku veću nezaposlenost imale su Francuska, Grčka, Mađarska, Portugal, Turska, Irska, Slovačka, Estonija, Litva, Španjolska i Latvija.

Godinu danas kasnije, nezaposlenost je dostigla 12,4 posto, a mi smo preskočili Francusku, Mađarsku i Tursku.

Na zimu 2011. godine - već smo došli na 6. mjesto po visini nezaposlenosti za (sadašnje i buduće) zemlje članice Europske unije.

Danas - imamo to što imamo.

Jasno da ovim podacima ne otkrivamo toplu vodu - ali smatramo da je iznimno važno naglasiti kako opravdanja koja vrlo često slušamo od vladajuće elite - ona o tome kako "Hrvatska nije otok" i kako se "cijela Europa bori s visokom nezaposlenosti" - ne mogu biti opravdanje za činjenicu da je Hrvatska u posljednje 3 godine gubila tlo pod nogama puno većom brzinom nego razvijena Europa.

Nije potrebno niti spominjati da zemlje s kojima bismo se trebali uspoređivati - one u tranziciji - nisu samo uspjele zaustaviti, već su uspjele i smanjiti stopu nezaposlenosti u najtežoj gospodarskoj krizi koju je svijet vidio u posljednjih 80-tak godina.

Googleovu grafiku možete pogledati ovdje!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram