Zatvori
Poslovni Puls
28/05/2012

Bivši premijer: Bez stabilne vlade - Grčkoj prijeti potpuno urušavanje javnih financija

Bivši premijer grčke tehnokratske vlade Lucas Papademos upozorio da bi se javne financije te države mogle raspasti već sljedećeg mjeseca, a tada neće biti za plaće i mirovine, ukoliko se ne složi stabilna vlada nakon novih izbora 17. lipnja...

Lucas Papademos je kazao da se financijsko stanje pogoršava sve brže, dok bi moglo doći do katastrofe u prvim danima lipnja zbog slabijeg skupljanja poreza i popuštanja kontrole potrošnje iz proračuna tijekom dviju kampanja za parlamentarne izbore. Zbog zabrinutosti od daljnje  političke nestabilnosti i mogućeg izlaska iz eurozone, mnogi Grci su malo odgodili plaćanje poreza te počeli dizati novac iz banaka.

Atenski bankari su izračunali da je više od 3 milijarde eura povučeno iz banaka od izbora 6. svibnja. Taj novac je završio u sefovima ili je pospremljen u kućama za slučaj da se Grčka vrati na drachmu nakon što odbaci euro. Kritična situacija sa državnim financijama opisana je u dokumentu koje su jučer objavile grčke novine To Vilma.

Točnost podataka je potvrdio viši dužnosnik grčke vlade, a Papademos je taj dokument dao predsjedniku Karolosu Papuilasu kada je pokušavao složiti "vladu nacionalnog jedinstva" prije odluke o novim izborima. "Država će vrlo teško u lipnju pokriti svoje troškove", stoji u dokumentu.

Izvor: CNN/Index

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram