Zatvori
Jasmin Hadzic
25/05/2012

PRAVA ISTINA: Hrvatsko gospodarstvo prošle je godine zapravo izgubilo 5,4 milijarde kuna!

Ulagač i analitičar Nenad Bakić objavio je još jednu sjajnu analizu nedavno objavljenih podataka o statističkom plusu od 7,2 milijardi kuna...

Ako niste u toku - FINA je izračunala kako su hrvatski poduzetnici prošle godine iskazali ukupnu neto dobit od 7,2 milijardi kuna. No, Nenad Bakić je na svom blogu raščlanio FINA-inu statistiku i došao do zanimljivih podataka.

Najveći dio navodne "neto dobiti" odlazi na jednokratne prihode od 4,2 milijarde kuna koje je brodogradnja dobila kao odštetu za pomorsko dobro. Bakić dalje izvlači i podatke o dobiti bankama - šest najvećih bankarskih grupacija koje posluju u Hrvatskoj prošle su godine ostvarile zajedničku dobit od 4,5 milijardi kuna.

Dakle, bez banaka i fiktivnih prihoda brodogradilišta - dolazimo na godišnji neto gubitak od 900 milijuna kuna.

Bakić je na kraju od ove svote oduzeo i dobit dva najveća telekoma (Vipnet, HT) i Adris grupe - te je na kraju došao do ukupnog minusa od 5,4 milijarde kuna, što po njemu jasno govori kako je hrvatsko gospodarstvo bez nauspješnijih velikih kompanija i dalje iznimno neprofitabilno.

"Jasno je da se hrvatske tvrtke u prosjeku bore za zrak, da su u prosjeku na granici utapljanja. A sad se stavite u kožu nekog vlasnika tvrtke tj. kapitala. Vaš zahtjevani povrat u ovakvoj Hrvatskoj mora biti barem 15%. Ne zato jer ste pohlepni, nego zato jer bi apsolutno suludo bilo toliko riskirati i mučiti se, kad se u banci može dobiti skoro 5% (ali bez valutnog rizika, u eurima, hrvatske tvrtke posluju u kunama i stoga imaju i valutnu nesigurnost)", piše Bakić i u nastavku teksta obrazlaže zašto je došlo vrijeme da se dokinu floskule o "zlim poduzetnicima" i značajno smanje nameti koji zagorčavaju život svim poduzetnicima koji posluju u Hrvatskoj.

Bakićev tekst vrijedi pročitati u cijelosti, a to možete učiniti ovdje!

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram