Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2012

Turistička sezona će privremeno smanjiti nezaposlenost, ali do kraja godine očekuje se novi rast

Prema podacima HZZ-a broj nezaposlenih u travnju je nastavio padati na mjesečnoj razini, no na godišnjoj razini nezaposlenost i dalje raste...

U travnju je na HZZ-u bilo registrirano 323.722 nezaposlenih osoba, što je za 16.160 osoba ili 4,8% manje nego u ožujku, ali i za 14.853 osoba ili 4,8% više nego u travnju prošle godine.

Smanjenje broja nezaposlenih u travnju u odnosu na ožujak rezultat je većeg odljeva iz evidencije nezaposlenih nego ulazaka u evidenciju. Tako je tijekom travnja na Zavod prijavljeno 18.968 novonezaposlenih osoba, što je 12,7% manje nego u ožujku, ali je za 9,5% više nego u travnju 2011. Najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba čine osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa (61,4%), što je posljedica racionalizacije poslovanja i otpuštanja viškova radnika.

Iz evidencije je ukupno izašlo 35.128 osoba, što je 41,7% više na mjesečnoj razini, ali i 8,9% manje na godišnjoj razini (slabije zapošljavanje nego prošle godine). Od toga je 26.624 osobe (75,8%) brisano iz evidencije na temelju zasnivanja radnog odnosa.

"Smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini djelom je i sezonskog je karaktera, a sličan trend trebao bi se nastaviti i u idućim mjesecima. Naime, početak turističke predsezone uobičajeno znači veću potražnju za sezonskim radnicima, što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih. Međutim, na godišnjoj razini podaci (rast broja nezaposlenih, pad izlazaka iz evidencije, rast ulazaka u evidenciju) pokazuju da i dalje prevladavaju nepovoljni trendovi na tržištu rada. S obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2011. godini (18,5% vs 18%). Tek nakon poboljšanja trendova u realnom sektoru i početka stvaranja novih radnih mjesta možemo očekivati početak oporavka tržišta rada", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram