Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2012

Novi francuski predsjednik: Europa se napokon mora posvetiti poticanju ekonomske aktivnosti

Grčka koja u lipnju ponovno izlazi na izbore bila je tema broj jedan prvog sastanka novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea  i njemačke kancelarke Angele Merkel...

Ta prezadužena članica EU-a sve je bliža stečaju i odlasku iz eurozone. Nakon objave da će ponovno na izbore, euro je pao na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca a padaju i cijene dionica širom Europe.

Nakon sastanka Hollande je izjavio da Europa mora razmotriti sve moguće mjere koje mogu potaknuti ekonomsku aktivnost i rast. Hollande, koji mjerama za poticanje rasta želi ublažiti politiku stroge štednje kakvu zagovara Berlin, rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Merkel da Francuska i Njemačka žele da Grčka ostane u eurozoni i kako se nada da će isto pokazati i grčki birači na novim izborima 17. lipnja.

Kancelarka Merkel je izjavila da postoje neke općenite točke razumijevanja između nje i Hollandea u vezi s poticanjem rasta.

Hollande je ponovio da želi ponovne pregovore o fiskalnom paktu, ali je odmah dodao da ih neće poticati prije konzultacija s kancelarkom. Unatoč delikatnosti sastanka, piše AFP, oboje državnika djelovali su opušteno i bili nasmiješeni.

Hollande je inače imao težak prvi radni dan. Krštenje mu nije bilo vatreno, nego vodeno. Osim brojnih obaveza, polaganja prisege, nastupnog govora, nekoliko protokolarnih dužnosti, imenovanja premijera i prvog putovanja u inozemstvo, pratile su ga i silne neprilike s lošim vremenom. Prvo je pokisao tijekom inauguralne parade, pa zatim nakon presvlačenja još jednom na svečanosti polaganja vijenca na grob neznanog vojnika kod Slavoluka pobjede.

Putem do Berlina njegov je predsjednički zrakoplov pogodio grom pa se morao vratiti u Pariz i iz sigurnosnih razloga sjesti u drugi. Kako je u do tada sunčani Berlin kasnio dva sata, sustigla ga je oluja koja ga je cijeli dan pratila u Francuskoj i "oprala" ga i u Njemačkoj.

Hollandeove nevolje s nevremenom tako su se pretvorile u glavnu šalu francuskih medija, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram