Zatvori
Jasmin Hadzic
14/05/2012

Warren Buffett nije dobroćudni djedica iz susjedstva već najobičniji siledžija

Cijenjeni poduzetnik, ulagač, komentator i daroviti bloger James Altucher ovaj put se obrušio na legendu američke poslovne scene - Warrena Buffetta...

Kontroverzni Altucher nikada nije zaobilazio tabu teme i "svete krave", a u svom posljednjem komentaru (zanimljivo, objavljen na TechCrunchu) žestoko se oobrušio na "proroka iz Omahe" Warrena Buffetta.

Altucher tako piše kako Buffett uopće nije dobri djedica iz susjedstva kakvim ga svijet doživljava, već okorjeli ulagač i najobičniji "siledžija". "Buffett je kao moja desetogodišnja kći kada mi podvaljuje neko sr*nje od priče zašto nešto treba", piše Altucher u uvodnom komentaru.

U nastavku teksta nastavlja nizati razloge zašto Buffett ima skrivene namjere koje nisu nimalo dobroćudne i naivne. Tako spominje Buffettovu izjavu nakon rušenja WTC-a u New Yorku kada je Buffett rekao kako očekuje nuklearni napad na američkom tlu u idućih 50 godina. Altucher tu izjavu povezuje s činjenicom da Buffett posjeduje najveću osiguravateljsku kuću na svijetu i na poticanju straha zaradio je nekoliko stotina milijuna dolara.

Altucher je napao i Buffettovo zagovaranje podizanje porezne stope za bogate Amerikance. On piše kako je Buffettovo inzistiranje na većem porezu licemjerno jer istovremeno Berkshire Hathaway ima dugogodišnji spor s američkom Poreznom upravom upravo zbog...preplaćenog poreza.

Nisu nedirnuta ostala niti Buffettova humanitarna djelovanja. Altucher kaže kako se Buffett predstavlja kao veliki filantrop i humanitarac, a prava činjenica jest da nije donirao (skoro) niti jedan dolar u humanitarne svrhe, već se obvezao da će dio svog bogatstva nakon smrti prepustiti zakladi Billa i Melinde Gates.

Upitna je i njegova namjera da djeci ne ostavi svoje bogatstvo. Altucher napominje kako je Buffett svoju djecu postavio u humanitarne zaklade koje upravljaju milijardama dolara. A dobar dio tih silnih milijuna dolara otići će u džepove mladih Buffetta na ime plaće i drugih povlastica.

Na kraju tu je i famozna Buffettova strategija "kupite dionice i držite ih" koju su mnogi mali ulagači pretvorili u svoju osobnu investicijsku Bibliju. "Buffett ne kupuje i zadržava dionice. Samo u proteklih šest mjeseci prodao je stotine milijuna dolara vrijedne dionice Krafta i Johnson & Johnsona", piše Altucher.

Iako neke stvari u Altucherovom tekstu izgledaju pomalo prenapuhane, isti bi mogao otvoriti zanimljivu raspravu o pravom Warrenu Buffettu, iskusnom i snalažljivom super-ulagaču, a ne o karikaturi dobrog djedice iz Omahe na što trenutno nalikuje medijsko praćenje tog glasovitog američkog ulagača...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram