Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Može li Evangelos Venizelos formirati stabilnu grčku vladu?

Evangelos Venizelos, čelnik grčkih socijalista (Pasok), najavio je da će pokušati uspostaviti proeuropsku vladu nacionalnog jedinstva nakon što je za to dobio mandat predsjednika države Karolosa Papuliasa...

"Prijedlog je stvaranje vlade nacioalnog jedinstva (sastavljene od) proeuropskih snaga, rekao je Venizelos novinarima na izlasku iz predsjedničke palače. Nisam optimist, situacija nije jednostavna", dodao je, ali i ocijenio mogućim postizanje tog cilja, jer "narod želi stabilnost, zadržavanje u eurozoni i ne želi nove izbore".

Venizelos je treći predsjednik neke stranke koji nakon nedjeljnih izbora pokušava formirati koalicijsku vladu, nakon konzervativca Antonisa Samarasa i radikalnog ljevičara Aleksisa Ciprasa koji su postigli dva najbolja rezultata na izborima, ali ne i većinu kako bi vladali sami. Ta nestabilnost izaziva zabrinutost Europe i tržišta.

Prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti u Grčkoj dosegnula je u veljači novu rekordnu razinu od 21,7%, što je istaknulo katastrofalan utjecaj mjera štednje koje su prezaduženoj zemlji nametnuli EU i MMF. Procjenjuje se da je grčki BDP u razdoblju do 2008. do 2012. pao oko 20 %, što je najdublja i najdulja recesija u Grčkoj nakon Drugoga svjetskog rata.

Uništeno je više od 500 tisuća radnih mjesta, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram