Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2012

Građani u bankama drže 907 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu

U ožujku je četvrti mjesec za redom nastavljen pad ukupnih depozita kod poslovnih banaka na mjesečnoj razini...

Ukupni depoziti (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) na kraju su spomenutog mjeseca iznosili 217,5 mlrd. kuna, što je 795 mil. kuna manje nego na kraju veljače te 4,7 mlrd. kuna (-2,1%) manje nego na kraju prošle godine. Na godišnjoj razini depoziti i dalje bilježe rast, no stope rasta su već više od tri godine vrlo slabe (u ožujku 2,1%).

Takva kretanja odraz su rasta nezaposlenosti i stagnacije realnih dohodaka, dakle smanjenih izvora štednje. No, iako je štedni potencijal stanovništva smanjen, štednja ipak blago raste odražavajući tako neizvjesnost i manju sklonost potrošnji. Padu ukupnih depozita u prvom tromjesečju najviše je pridonijelo smanjenje depozitnog novca, čiji se iznos u prvom tromjesečju smanjio za 4,9 mlrd. kuna (-13,7%) na 31,2 mlrd. kuna. Depoziti u užem smislu (štedni i oročeni depoziti te devizni depoziti) na kraju su ožujka iznosili 186,3 mlrd. kuna, što je za blagih 0,1% više nego stanje na kraju 2011. Pri tome je nastavak smanjenja deviznih depozita bio nadoknađen nešto većim rastom kunskih depozita.

Devizni depoziti u iznosu 144 mlrd. kuna u strukturi depozita čine 77%, što je i dalje znatno iznad 70% prije krize iako u posljednjih nešto manje od godinu dana devizni depoziti stagniraju ili bilježe negativne stope promjene. S druge strane, kunski depoziti tijekom tog razdoblja pokazuju razmjerno snažne godišnje stope rasta. Promatrano po sektorima, stanovništvo je i dalje generator rasta depozita, što je očekivano s obzirom na značajne poteškoće s likvidnosti kod korporativnog sektora. Depoziti stanovništva su na kraju ožujka iznosili 148,2 mlrd. kuna, što je za 907 mil. kuna više nego na kraju prošle godine, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram