Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2012

Događa se: I u Hrvatskoj oglašivači polako napuštaju novine u koristi interneta i televizije

Hrvatsko tržište oglašavanja je među rijetkima kod kojih se negativni trend nastavlja kontinuirano od 2009. godine objavilo je danas Udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA)...

"U 2009. godini pad u odnosu na prethodni period, prema procjeni HURA-e, iznosio čak -18 posto. Pad se u 2010. godini nastavio sa -6 posto, i u 2011. za daljnjih -5 posto. Najveći gubitak od -16 posto bilježe tiskovine. Razlozi leže u općem padu čitanosti i sukladno tome dosegu poglavito magazinskih izdanja, te odljevu oglašavačkih budžeta na internet", stoji u priopćenju HURA-e.

Prema njihovim podacima online budžeti rasli su za čak 131%, no riječ je o relativno malim apsolutnim brojkama.

Investicije u radio smanjene su za - 11 posto, dok se u segmentu vanjskog oglašavanja bilježi pad od -16 posto usprkos izborima koji tradicionalno povećaju potrošnju u ovom tipu medija.  Najstabilnija je potrošnja na televizijama s minimalnim padom od -1 posto.

"Oglašivači u Hrvatskoj su tradicionalno usmjereni televizijskom oglašavanju na koje odlazi gotovo polovica ukupnog volumena. Razlog leži u najnižoj cijeni po dosegu, budući da je po konzumaciji medija, TV najjači medij s prosjekom od preko 5 sati dnevno gledanja televizijskog programa na ukupnoj populaciji", poručili su iz HURA-e.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram