Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2013

Oglašavanje: TV je i dalje kralj, novine i magazini optimistični zbog svojih online izdanja

Telekom i medijska industrija globalno je nešto optimističnija za ovu godinu nego prethodnu vjerujući da će novim poslovnim modelima i transformacijama temeljenim većinom na mobilnim tehnologijama i digitalnoj transformaciji uspjeti nadvladati recesijske i druge probleme poput pada potrošnje i broja korisnika te u budućnosti nastaviti bilježiti manji, ali održivi rast prihoda...

Istaknuto je to na konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima koja je u organizaciji tjednika Lider i konzultantske kuće PriceWaterHouseCoopers (PwC) okupila više od sto najvažnijih predstavnika telekom i medijskih kompanija u Hrvatskoj.

Telekomunikacijski sektor u svijetu, pa i Hrvatskoj, do 2020. će obilježiti šest megatrendova, rekao je partner u PwC-u Rolf Meakin temeljem istraživanja i procjena te kuće dodavši da su među jačim trendovima m-commerce ili mobilno plaćanje te cloud usluge.

Iako ide sporije od očekivanja ipak se u idućih nekoliko godina očekuje veliki rast m-commercea odnosno da će već do 2016. više od 85 posto svih terminala za prodaju biti prilagođeni tom principu.

Meakin je pritom naglasio da bi upravo u tome telekomi mogli dobro zaraditi, bilo da se radi o prihodima od transakcija, mobilnog oglašavanja ili nekim uslugama između te dvije, jer je vrijednost tog tržišta u tri zadnje godine s devet milijuna američkih dolara porasla na nekoliko milijardi dolara.

Drugi važan izvor zarade je cloud ili usluge u virtualnom računalnom oblaku koje su aktualne zadnjih nekoliko godina, a očekuje se da će do 2015. udjel cloud servisa sa sadašnjih pet posto narasti na 20 posto.

Već sada je gotovo 80 posto svih aplikacija u cloudu, a trenutno blizu 50 posto tvrtki u svijetu koristi neki od tih servisa i ta će se brojka samo povećavati, pokazalo je istraživanje PwC-a.

Važnim megatrendom koji će obilježiti budućnost telekoma i njihove prihode Meakin je označio i promjenu geopolitičkih snaga u svijetu (s jakim rastom tzv. zemalja E7, među kojima su Turska, Brazil, Kina, Rusija, Indija, Indonezija i Meksiko nasuprot slabijeg rasta u zemljama G7).

To će, slično kao i porast korištenja društvenih mreža i poslovnih modela koji iz tog proizlaze, ali i sve brže mreže te općenito digitalne revolucije koja je ušla u sve sektore, znatno preusmjeriti tržišnu telekom utakmicu na nove segmente poslovanja.

U svemu je važno ipak shvatiti da telekomi više realno ne mogu očekivati rast zarade od korisnika kojima će uz uvažavanje svih spomenutih i drugih trendova koji će se tek pojaviti morati dati više za manje.

Kao ni kod telekoma tako ni kod medija nema rasta bez digitalne transformacije, koja medijima omogućava ne samo opstanak nego i razvoj, posebno ako se stvore novi sadržaji od čega prihodi ponovo u biznis modelima postaju ravnopravni s onima od oglašavanja.

Oglašavanje u medijima će i dalje rasti, kao i dominacija TV-a kao super medija, ali za razliku od prethodne godine optimizam se, po ocjeni konzultanta u PwC-u Dejana Ljuštine, vraća i u novine i magazine, posebno zbog online izdanja.

Slijedom toga nakon nekoliko godina pada očekuje se i rast čitanosti pa i prihoda novina koji neće biti velik, ali će promijeniti trend, rekao je Ljuština.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram