Zatvori
Stop AI znak
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
02/04/2024

Veliki brendovi zabranjuju oglašivačkim agencijama korištenje umjetne inteligencije

Prema navodima Ad Agea, velike tvrtke i brendovi počinju zahtijevati poboljšane sigurnosne mjere u svojim ugovorima s oglašivačkim agencijama, strahujući kako bi tehnologija generativne umjetne inteligencije mogla ukaljati konačni proizvod s kreativnim otiskom nekog drugog brenda, dok također izražavaju zabrinutost zbog moguće (zlo)upotrebe vlastitog intelektualnog vlasništva u obuci AI modela.

Ovaj stav u potpunoj je suprotnosti s prioritetima samih oglašivačkih agencija, piše Ad Age, a koje sve više prihvaćaju različite AI tehnologije, generativne ili druge, kako bi se uhvatili u koštac s proizvodnim zadacima.

"Nedavno smo osvojili tri nova poslovna projekta i u [ugovoru o glavnim uslugama] piše, 'Nije vam dopušteno koristiti AI bilo koje vrste, bez prethodne autorizacije,'" rekao je anonimni izvršni direktor oglašivačke agencije za Ad Age. "Dakle, ne smijemo koristiti AI niti za koncepte, a ne samo za finalne prizvode."

Ad Age također ističe kako ove zabrinutosti nisu nastale nedavno, pozivajući se na prošlogodišnje izmjene smjernica američkog Udruženja nacionalnih oglašivača za brendove. Ažurirane smjernice tako savjetuju tvrtkama da uključe klauzule o AI-u i suglasnosti u svoje ugovore s marketinškim i oglašivačkim agencijama, savjet koji se tvrtke očigledno počinju pridržavati.

U zadnje vrijeme oko tvrtki koje se bave razvojem AI-a ima sve više kontroverzi., OpenAI-a, tvorca ChatGPT-a i DALL-E-a, tuži jedan od suosnivača, Elon Musk, koji tvrdi kako je tvrtka prekršila svoj osnivački sporazum o razvoju AI-a za dobrobit čovječanstva, a ne radi dobiti.

Njihovi problemi, međutim, nisu tu stali, jer se najpopularnija AI tvrtka na svijetu suočila s kritikama nakon intervjua Wall Street Journala s glavnom tehnološkom direktoricom OpenAI-a, Mirom Murati, koja "nije sigurna" kako je treniran njihov najnoviji AI video alat Sora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram