Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2012

Analitičari ne očekuju značajniji oporavak industrijske proizvodnje do kraja ove godine

Podaci o industrijskoj proizvodnji za ožujak ponovno nisu iznenadili u smjeru promjene, ali su donijeli blago iznenađenje u njenoj jačini...

Prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a obujam industrijske proizvodnje u ožujku je smanjen za 7,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 2,5% godišnje.

S obzirom da je industrijska proizvodnja zabilježila razmjerno snažne stope rasta i u prva dva mjeseca ove godine, podaci za prvo tromjesečje pokazuju pad industrijske proizvodnje od 6,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku su se proizvodnju dodatno negativno odrazila nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosno slabija inozemna potražnja.
Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnja stopa pada zabilježena je u svim područjima izuzev kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, pri čemu je najviše pala proizvodnja energije (-16,7%) i intermedijarnih dobara (-14,2%).

Promatrajući prema NKD-u u prvom je tromjesečju u području Rudarstvo i vađenje proizvodnja smanjena za 10,1% godišnje, pri čemu je u djelatnosti Vađenje sirove nafte i prirodnog plina zabilježen pad od 14,6%. U prerađivačkoj industriji u prvom je tromjesečju pad proizvodnje iznosio 6% godišnje. Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u promatranom je razdoblju pala za 24,9%, što bi se moglo nepovoljno odraziti na domaći izvoz s obzirom da se radi o jednoj od najvažnijih izvoznih grana. Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda nastavlja bilježiti vrlo visoke stope pada (iako u samoj strukturi nema veći značaj) pa je u prvom tromjesečju pala za 61,4% godišnje.

S druge strane, proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) bilježi pozitivne stope pa je u promatranom razdoblju porasla za 33,9% godišnje, no u prvom tromjesečju 2011. proizvodnja je u ovoj djelatnosti zabilježila prosječan pad od 26,2% godišnje. Visoki pad industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju nagovješćuje negativan rezultat BDP-a.

"Usporavanje gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije potpomognuti slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju, a zamjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci", poručuju analitičari Raiffeisenbanka u svom izvješću.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram