Zatvori
Jasmin Hadzic
01/05/2012

Mohamed El-Erian: Europa mora biti spremna pomoći Španjolskoj da izađe iz krize

Čelnik najvećeg svjetskog obvezničkog fonta PIMCO u komentaru za Financial Times analizirao je stanje u Španjolskoj koja ovih dana ne silazi s naslovnica svjetskih tiskovina zbog sve težeg ekonomskog stanja...

U kolumni objavljenoj u Financial Timesu, šef PIMCO-a Mohamed El-Erian ističe kako jedini izlaz iz krize za Španjolsku predstavljaja provođenje nužnih strukturnih reformi koje će poticati gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Nezaposlenost je veliki problem za Španjolsku koja je jučer i službeno zaronila u novu recesiju nakon što su objavljeni podaci o padu BDP-a od 0,3 posto u prvom kvartalu 2012. godine. Krajem ožujka 5,6 milijuna Španjolaca nije imalo posao čime je stopa nezaposlenosti narasla na rekordnih 24,4 posto.

El-Erian kaže kako se Španjolska mora manje baviti slabostima bankarskog sustava (a do kojih je došlo nakon pucanja nekretninskog "balona") i njihovog utjecaja na državne financije jer bi to moglo odbiti potencijalne kreditore.

Čak i da Španjolska provede sve što je apsolutno nužno, El-Erian upozorava kako će u jednom trenutku Europa morati uskočiti i podržati napore da se zemlja izvuče iz dugogodišnje gospodarske i financijske krize. No, on ističe kako će Europa u slučaju Španjolske morati prilagoditi svoje spasonosne mehanizme koji "pružaju previše ili premalo pomoći".

"Prema postojećoj proceduri Španjolska neće moći primiti ciljanu pomoć bez signaliziranja da je spremna postati 'štićenica' europske države", kaže El-Erian i napominje kako bi u tom slučaju Španjolska, baš poput Grčke, Irske i Portugala, preko noći izgubila pristup privatnom financiranju. Po njemu, potrebno je sve učiniti da se to izbjegne.

Iako se za sada nitko ne usuđuje prognozirati vrijednost jednog paketa spašavanja za zemlju veličine Španjolske, neke neslužbene procjene kreću se u iznosima od 500 milijardi eura pa čak do 1 bilijun eura.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram