Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2012

Vjerovali ili ne, u posljednjih godinu dana uspjeli smo smanjiti inozemni dug za 645,8 milijuna eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, bruto inozemni dug se u siječnju nastavio blago smanjivati. Na kraju promatranog mjeseca inozemni je dug iznosio 45,7 milijardi eura, što je za 31,5 milijuna eura ili 0,1% manje nego na kraju prosinca 2011...

U odnosu na kraj siječnja prošle godine inozemni je dug manji za 645,8 milijuna eura ili 1,4%, čemu su pridonijeli svi sektori izuzev financijskog. Dug financijskog sektora iznosio je 14,3 milijarde eura, što je za 4,8% manje na godišnjoj razini. Ostali sektori nastavili su se razduživati prema inozemstvu. Dug javnog sektora na kraju je siječnja iznosio 14 milijardi eura što je za 1,7% manje nego na kraju siječnja 2011. godine, dok je vanjski dug privatnih poduzeća iznosio 10,5 milijardi eura, što je za 0,5% manje na godišnjoj razini.

Zbog teže dostupnosti inozemnog kapitala, poduzeća svoje inozemne obveze i dalje uglavnom financiraju na domaćem tržištu, dok slaba domaća potražnja ne potiče daljnje zaduživanje. Inozemni dug na osnovi izravnih ulaganja smanjio se za 13,1% godišnje te iznosi 6,7 milijardi eura.

"U ovoj godini očekujemo umjeren rast inozemnog duga te nešto veći rast udjela duga u BDP-u s obzirom na očekivani pad gospodarstva. Izdanje euroobveznice vrijednosti 1,5 milijardi dolara u travnju na američkom tržištu, pridonijet će rastu inozemnog duga. Međutim, zbog pada aktivnosti ne očekujemo značajniji rast vanjskog duga kod privatnih poduzeća, dok će rast kod bankarskog sektora biti umjeren zbog očekivanog vrlo blagog rasta kreditne aktivnosti", poručili su analitičari Raiffeisenbanka.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram