Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Španjolci na rubu očaja: Stopa nezaposlenosti na rekordnih 24,4 posto!

Nezaposlenost u Španjolskoj je dosegla rekordno visoku razinu, pokazuju najnoviji službeni podaci...

Nezaposlenih je krajem ožujka bilo 5 639 500, a stopa nezaposlenih iznosila je 24,4 posto, objavila je nacionalna agencija za statistiku.

Podaci su objavljeni samo nekoliko sati nakon što je bonitetna agencija S&P objavila da je srušila španjolski dugoročni kreditni rejting za dvije ocjene, s A na BBB+.

U prvom tromjesečju ove godine 365.900 ljudi u Španjolskoj je ostalo bez posla. Ta zemlja ima i najveću stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji, a pretpostavlja se da će ista dodatno rasti do kraja godine.

Stopa nezaposlenosti nezaustavljivo raste od travnja 2007. godine, kada je iznosila 7,9 posto. "Ove brojke su strašne za sve stanovnike i za Vladu. Španjolska je krizi golemih razmjera", rekao je ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo, a prenio BBC.

Španjolska je nedavno objavila da je proračunski manjak u 2011-oj bio mnogo veći nego što se očekivalo i upozoreno je da Vlada ne može ispunjavati svoje fiskalne ciljeve za 2012. Španjolska je pala u drugu recesiju u tri godine, koja ju je dovela natrag u "središte oluje" dužničke krize u eurozoni.

Pročitajte još:

- Španjolska tone sve dublje: Premijer Rajoy priznao da nema novca za plaće javnih službenika!?

- Na hrvatskom tržištu rada teče med i mlijeko u odnosu na španjolsko koje je pred kolapsom

Foto: Flickr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram