Zatvori
Jasmin Hadzic
18/11/2011

Zaboravite na iPhone, internet trgovina Amazon iduće godine predstavlja vlastiti smartphone!

Nakon što je s Kindle Fireom bacio rukavicu u lice Appleovom tablet računalu iPad, isto bi uskoro mogao učiniti i iPhoneu...

Analitičar Citigroupa Mark Mahaney u svom posljednjem izvješću piše kako internet trgovina Amazon radi na vlastitom smartphoneu uz pomoć kineskog Foxconna koji je za Apple proizveo revolucionarni iPhone. Mahaney tvrdi kako Amazon na ovom projektu radi već duže vrijeme, a mobitel bi se na tržištu mogao pojaviti već iduće godine. Amazonov mobitel navodno će kvalitetom i značajkama biti u "srednjoj" tržišnoj kategoriji i neće biti pogonjen najnovijim (i najskupljim) grafičkim i procesorskim čipovima.

Mahaney piše kako se Amazon neće pokušavati natjecati s iPhoneom i Android mobitima kroz kvalitetu, već kroz cijenu. On vjeruje kako bi maloprodajna cijena Amazonovog mobitela mogla iznositi oko 170 dolara. Amazon će vjerojatno imati sličnu strategiju kao i s Amazon Fire tablet računalom koje ima solidan, ali ne odličan, hardware i software, ali jeftiniju cijenu i sve pogodnosti povezivanja s Amazonovom online platformom u vidu konzumiranja e-sadržaja, filmova i glazbe.

Kao što se moglo i očekivati, Amazonov će mobitel pogoniti besplatni Googleov Android mobilni operativni sustav.

I dok na prvu ideja o Amazonovom mobitelu zvuči jako uzbudljivo, sve ove spekulacije sugeriraju kako će biti riječ o tek još jednom prosječnom Android mobilnom telefonu koji se neće po ničemu izdvajati iz mora sličnih mobitela.

Nekako imamo dojam da Appleovci neće previše paničariti oko Amazonovog smartphonea iako će isti sigurno imati jako dobre prodajne rezultate.

Amazon nema namjeru profitirati na proizvodnji vlastitog mobitela, jer će maloprodajna cijena u početku gotovo sigurno biti niža od cijene proizvodnje. Ako mobilni operateri od Amazona budu kupovali mobitele po cijeni od 170 dolara to će još uvijek biti sitniš u odnosu na iPhone. Appleov smartphone mobilni operateri nabavljaju za oko 600 dolara po komadu.

No, mobilni telefon zasigurno bi proširio Amazonov tržišni doseg i ponudio još jedan prodajni kanal za distribuciju digitalnog sadržaja.

Sve u svemu, iako nas zabavlja ideja o Amazon smartphoneu, nismo previše zagrijani...

Pročitajte još:

- Evo kako je šef Amazona Jeff Bezos simpatični internet startup pretvorio u 112 milijardi dolara težak biznis

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram