Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2011

Goldman Sachsov Jim O'Neill: Niste ništa riješili, Portugal, Grčka, Irska i Finska pred izlaznim vratima eurozone

I dok Grčka pokušava povezati konce i pronaći minimalnu političku stabilnost potrebnu za provođenje teških reformi i "bolnih rezova", jedan od vodećih svjetskih ekonomista upozorava na mogući raspad europske monetarne unije...

Direktor Goldman Sachs Asset Managementa i bivši glavni ekonomist te američke investicijske banke, u razgovoru za Sunday Telegraph, kaže kako postoji velika vjerojatnost da će se neke države članice eurozone uskoro odlučiti na istupanje iz europske monetarne unije.

Jim O'Neill koji za Goldman Sachs upravlja financijskom imovinom teškom 800 milijardi dolara tvrdi kako bi Portugal, Irska, Finska i Grčka uskoro mogle odustati od projekta zajedničke europske valute.

"Nijemci žele veće fiskalno ujedinjenje u vidu zajedničkog ministarstva financija. Teško je povjerovati kako će sve zemlje članice eurozone biti oduševljene tom idejom. Ako vratimo sat unatrag, poprilično je očito kako su samo Francuska, Njemačka i zemlje Beneluksa bile idealni kandidati za monetarnu uniju. Te su zemlje uvijek imale isprepletena gospodarstva i financije, za razliku od ostatka eurozone koji se naknadno priključio", kaže O'Neill.

On tvrdi kako odlazak nekih zemalja iz eurozone možda uopće ne bi bio loš potez -krajnji rezultat mogla bi biti znažnija europska valuta bez zemalja poput Finske i Irske koje su ionako bliže gospodarstvima koja se ne nalaze u eurozoni poput Švedske i Velike Britanije.

Što se tiče izvlačenja Europe iz dužničke krize, O'Neill kaže kako je najavljeno povećanje kapitala Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) korak u pravom smjeru ali neće "riješiti problem".

"Europska središnja banka (ECB) mora pokazati veću zainteresiranost za obveznice zemalja u nevolji", rekao je O'Neill samo dva dana nakon što je ta ta ista ECB upozorila kako razmatra prekid kupovine talijanskih državnih obveznica ukoliko Italija konačno ne počne provoditi dogovorene reforme mirovinskog sustava, tržišta rada i javnog sektora. Vlada talijanskog premijera Silvia Berlusconija pred potpunim je kolapsom, a talijanski dug dosegnuo je zabrinjavajućih 120 posto BDP-a.

Inače, iz Goldman Sachsa nedavno su poručili kako američko gospodarstvo ne izgleda dobro, ali da je ipak izbjegnuta mogućnost ulaska u novu recesiju.

Pročitajte još:

- GOLDMAN SACHS: BDP eurozone iduće godine ostvaruje rast od samo 0,1 posto, Njemačka i Francuska u recesiji…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram