Zatvori
Jasmin Hadzic
26/08/2011

Nobelovac Michael Spence: Svjetskoj ekonomiji dajem šanse od 50 posto za ulazak u novu recesiju

Američki ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade - Michael Spence zabrinut je oko trenutnog stanja u globalnoj ekonomiji...

"Ja sam zabrinut. Kombinacija pada ekonomske aktivnosti u Europi i Americi, što je jedan poprilično dobar komad industrijaliziranih ekonomija - sigurno će se odraziti i na rast kineskog gospodarstva, što će se odmah proširiti i na druga tržišta u razvoju", rekao je Michael Spence danas u Hong Kongu za Bloomberg.

On vjeruje kako sada postoji 50-postotna vjerojatnost da će globalno gospodarstvo potonuti u novu recesiju. Spence ističe kako je ova kriza drukčija od one 2008. godine jer ovaj put Kina snagom svog gospodarstva neće moći ublažiti udarni val koji će se pokrenuti ukoliko razvijena gospodarstva uđu u novu recesiju.

Spenceove izjave dolaze nekoliko sati prije nego što će se čelnici američkog FED-a sastati u Jackson Holeu - a očekuje se da će vrlo pesimističnu izjavu o stanju američkog gospodarstva dati i prvi čovjek FED-a Ben Bernanke. Vjerojatnost da će FED pokrenuti novi krug kvantitativnog ublažavanja (QE3) relativno je mala.

Nouriel Roubini danas je u intervjuu rekao kako ne vjeruje da će Bernanke baš danas najaviti QE3, ali da će se to dogoditi u bližoj budućnosti.

Pročitajte još:

- Pogledajte kako izgleda svjetska dužnička kriza u brojkama na jednoj sjajnoj infografici (INFOGRAFIKA)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram