Zatvori
Foto: Nekoć moćni finski telekomunikacijski div sve više tone...
Jasmin Hadzic
09/06/2011

TVRTKA SLUČAJ: Kupovina posrnule Nokije jednaka je iskakanju iz zrakoplova bez padobrana!

Često volimo govoriti o Nokiji kao uspješnom primjeru skandinavske životne i poslovne filozofije, no u posljednjih nekoliko godina Nokija se izgubila u svijetu pametnih mobitela, tablet računala i novih tehnologija...

A spekulacije samo dolaze i dolaze.

Prvo smo pisali kako Microsoft želi kupiti Nokiju. Onda je cijela stvar demantirana.

Onda smo pisali kako Samsung želi kupiti Nokiju. Pa je i to sada demantirano.

Ono što je Nokijin izvršni direktor rekao još veljači sada zvuči kao opaka realnost. "Nokija je poput čovjeka koji bespomoćno stoji na gorućoj naftnoj platformi", rekao je tada Stephen Elop, bivši Microsoftov direktor.

Nokija može potražiti slamku spasa u strateškom povezivanju s Microsoftom, ali većina komentatora i dalje tvrdi kako spajanjem dva osrednja proizvoda ne možete dobiti pobjednički proizvod.

"Ne vjerujem da je Nokija izvediva meta za Microsoft, a još manje za Samsung. Ne vidim koju bi to vrijednost Samsung dobio akvizicijom Nokije", rekao je za Reuters analitičar Canalysa Pete Cunningham.

Čini se da je Nokija zaista zašla u slijepu ulicu. Nitko je ne želi kupiti, a sama jednostavno ne može dalje.

Prije samo tri godine dionica Nokije trgovala je uz cijenu od 35 dolara. Danas dionicu posrnulog finskog telekomunikacijskog diva možete kupiti za samo 6 dolara.

Usprkos svim ovim problemima, jednu stvar ne smijemo zaboraviti - Nokija je i dalje iznimno vrijedna kompanija. Tržišna vrijednost Nokije iznosi iznimno respektabilne 24 milijarde dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram