Zatvori
Foto: Struktura hrvatskih državnih potpora industriji u potpunoj je suprotnosti s onima u EU...
Jasmin Hadzic
10/03/2011

Ulazak u EU biti će poguban za hrvatsku industriju! Sada imamo i dokaze...

Institut za javne financije danas je objavio analizu državnih potpora od 2002. do 2009. godine...

Ako je suditi po njihovoj analizi - hrvatska industrija biti će u iznimno nepovoljnom položaju prilikom ulaska u EU. Potpore hrvatskoj industriji u potpunoj su suprotnosti s onima koje odobravaju države članice EU-a.

Hrvatska najviše ulaže u sektorske, a mnogo manje u horizontalne potpore. Najveći dio potpora industriji i uslugama, tj. prosječno visokih 75% u cijelom razdoblju 2002-09. čine sektorske potpore, a tek 25% odnosi se na horizontalne.5 U EU su omjeri dijametralno suprotni, pa se 2009. 84% potpora industriji i uslugama odnosi na horizontalne potpore, a “samo” 16% za potpomaganje sektora. U tom će smislu Hrvatska morati uložiti mnogo napora da stubokom preokrene industrijsku politiku i državne potpore preusmjeri prema horizontalnim namjenama, pišu analitičari Instituta za javne financije.

Ukupne državne potpore u razdoblju od 2002-09. iznosile su 60 mlrd. kuna, odnosno 2,7% BDP-a. Za poticanje gospodarstva država je u osam godina uložila iznos koji je jednak gotovo polovini ukupnog javnog duga 2010.

U nastavku pogledajte grafiku koja prikazuje strukturu hrvatskih industrijskih potpora. Posljednji stupac odnosi se na zemlje EU-a.

Primijetite potpuno izvrnutu logiku hrvatskih državnih potpora.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram