Novi grčki premijer objavio je rat svim “all inclusive” turističkim naseljima i hotelima, iako takav vid turizma Grcima godišnje donosi oko 1,5 milijardi funti, piše Daily Mail…

Razlog tome je što Cipras smatra kako takav turizam otuđuje turiste od lokalne ekonomije, a posebno malih gospodarstava te je obećao kako će obuzdati masovni turizam kakvoga je Grčka razvila u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kako prenosi NY Times, prodaja državnog zemljišta onima koji bi na njima gradili mega turistička naselja mogla bi biti zabranjena, a uvest će se i nova porezna pravila prema kojima bi porez mogao biti veći za postojeće turističke ponude.

“Mi ne želimo nastaviti s trenutnim modelom intenzivne eksploatacije turizma”, kaže Cipras koji želi potaknuti turiste na tradicionalni odmor – gdje će više koristiti lokalne kafiće, restorane i atrakcije.

“All inclusive nije najbolja stvar u turizmu”, smatraju u Sirizi jer turisti često ni ne izlaze izvan turističkih naselja u kojima su organizirali odmor, prenosi Index.hr.