Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2012

Hoće li Vladin ambiciozni program obnove javnih zgrada hrvatske građevinare vratiti "u život"?

Kriza je donijela velike gubitke građevinarima. Izgubljeno je oko 25.000 radnih mjesta, pa se velike nade polažu u najavljene programe obnove javnih zgrada i nadaju se da će što prije zaživjeti jer je građevinska sezona već počela...

Od programa mnogo očekuje i Ministarstvo graditeljstva. "Nama treba sad posla jer bez novih ugovora, bez novog zapošljavanja, građevinarstvo će se dalje urušiti, a došli smo u najidealnije vrijeme sezonskih poslova", rekao je Zdenko Karakaš, direktor "Udruge poslodavaca u graditeljstvu", prenosi HRT.

Svaki dan se očekuje natječaj za obnovu prvih 30 zgrada javne uprave koji će se financirati kreditima Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvitak. Vraćat će ih građani, iz uštede energije.

"Danas građani  kad uplate 10 kuna u proračun, dio toga odlazi i na plaćanje energije u  školama, ministartsvima, bolnicama, zatvorima, od sutra će isti taj novac plaćati, samo što nećemo više grijati nebo i svemir, nego ćemo vraćati kredit", izjavio je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

U ministarstvu su procijenili da bi se na obnovi jedne zgrade mogao  zaposliti 41 radnik direktno, još toliko indirektno, ukupno 82. Tom logikom vođeni, ako bi se ostvario plan o obnovi ne samo javnih nego i stambenih i komercijalnih zgrada, Ministarstvo najavljuje ambiciozan porast broja zaposlenih.

"235.000 radnih mjesta, od toga novostvorenih radnih mjesta između 50-100.000. To je činjenica", izjavila je Ana Pavičić-Kaselj, pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost. No, ne slažu se svi sa njom. "To nije realno", dodao je Karakaš.

Sačuvati postojeća radna mjesta, realan je cilj građevinara. Svaku investiciju pozdravljaju jer trenutačno više stoje nego što rade.

Pročitajte još:

- RBA analitičari: Još uvijek čekamo prve znakove oporavka u građevinskom sektoru

- NIJE DOBRO: Broj izdanih odobrenja za građenje pao na najnižu razinu od siječnja 2008. godine

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram