Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2012

NIJE DOBRO: Broj izdanih odobrenja za građenje pao na najnižu razinu od siječnja 2008. godine

Prema posljednjim podacima DZS-a broj izdanih odobrenja za građenje bilježi razmjerno snažan pad u siječnju...

Tako je izdano 592 odobrenja (najniža razina od siječnja 2008.) što predstavlja pad od čak 14,2% na godišnjoj razini. Od ukupnog broja izdanih odobrenja za građenje 82,8% odobrenja izdano je za zgrade stoga je razmjerno snažan pad posljedica prvenstveno pada broja izdanih odobrenja za gradnju zgrada (-16% godišnje). Pri tome je površina zgrada za koje su izdana odobrenja manja za 29,1% dok je predviđena vrijednost radova niža za 23,3 posto.

Na ostale građevine odnosi se 17,2% od ukupno izdanih odobrenja koji bilježe pad od 4,7% godišnje dok je predviđena vrijednost radova niža za čak 60,9 posto. Uzmemo li u obzir vrstu građevina, 76,2% odobrenja izdano je za novogradnju dok je 23,8% izdano za rekonstrukcije.

Na mjesečnoj razini zabilježen je također razmjerno snažan pad od preko 31% što je djelomično posljedica mjesečnog rasta u mjesecu prije. Usporavanje u građevinskom sektoru najizraženije je u stanogradnji te je posljedično broj stanova za koja su izdana odobrenja u siječnju manji za 15,3% u odnosu na siječanj 2011. godine.

"Uzmemo li u obzir uzastopni višemjesečni pad spomenutog pokazatelja čije izdavanje prethodi svakoj gradnji možemo očekivati nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru i u ovoj godini. Podršku negativnim kretanjima imati će i rast nezaposlenosti koji pridonosi rastu potrošačkog pesimizma i nesigurnosti kod potencijalnih kupaca nekretnina", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak predstavio ambiciozan plan obnove 11.000 javnih objekata

- Nije dobro: U 2011. godini zabilježen dvoznamenkasti pad odobrenja za građenje. Izdana samo 862 odobrenja…

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram