Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2011

NIJE DOBRO: U listopadu zabilježen dramatično visok godišnji pad robnog izvoza

Posljednji podaci DZS-a pokazuju da je u listopadu robni izvoz zabilježio razmjerno snažan pad na godišnjoj razini, a robni uvoz blagi rast...

U listopadu je tako izvoz iznosio 666 milijuna eura, što je 26,1% manje u odnosu na listopad prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,28 milijardi eura, što je rast od 1,8% u odnosu na listopad 2010. godine. Deficit vanjskotrgovinske bilance iznosio je 609 milijuna eura.

U prvih deset mjeseci izvoz roba je iznosio 7,41 milijardi eura, što je 0,8% više nego u prvih deset mjeseci prošle godine. Izvoz ostalih prijevoznih sredstava (brodova), koji je vrijednosno najznačajnija izvozna grana u prvih je deset mjeseci negativno pridonio ukupnom izvozu s obzirom da je zabilježio pad od 5,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je, robni izvoz u prvih deset mjeseci, ako isključimo ostala prijevozna sredstva, porastao 1,8% godišnje. Izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koji su vrijednosno druga najznačajnija stavka izvoza, zabilježio je rast od 8,2% u odnosu na prvih deset mjeseci 2010. godine.

S druge strane, uvoz roba u prvih deset mjeseci iznosio je 12,38 milijardi eura, što je 0,3% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, pad uvoza u prvih deset mjeseci rezultat je negativne stope u prvoj polovini godine, dok druga polovina godine donosi blagi rast uvoza roba. Isto tako, zbog slabljenja kune u odnosu na euro (u 2011. u odnosu na 2010.), u kunama izraženi iznosi uvoza i izvoza pokazuju snažniji rast izvoza i uvoza u prvih deset mjeseci. Izvoz je tako porastao za 2,9%, a uvoz za 1,9 posto.

RBA analitičari:

Prema kraju godine očekujemo stagnaciju ili vrlo blagi rast uvoza roba, dok je izvoz teže predvidjeti s obzirom na izrazitu volatilnost vrijednosno najznačajnije komponente (izvoz ostalih prijevoznih sredstava). Ipak, očekujemo da će u ovoj godini neto izvoz ostvariti pozitivan doprinos kretanju BDP-a, iako blažeg intenziteta nego prošle godine.

Pročitajte još:

- PREOKRET: Nakon pada u rujnu, listopad konačno donio blagi rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram