Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2011

PREOKRET: Nakon pada u rujnu, listopad konačno donio blagi rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini

Prema podacima DZS-a u listopadu je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, ostvarila rast od 0,6% u odnosu na listopad prošle godine...

Pozitivna stopa prvenstveno je posljedica učinka baznog razdoblja i rasta zaliha koje ukazuju na slabu domaću potražnju te na nepovoljan utjecaj usporavanja gospodarske aktivnosti u zemljama EU. Industrijske su zalihe porasle 10,9% godišnje. Na mjesečnoj je razini zabilježen pad industrijske proizvodnje od 0,6 posto.

Prema GIG-u na godišnjoj se razini nastavlja rast proizvodnje kapitalnih dobara, koja je porasla za 27,5% u odnosu na listopad prošle godine. Blagi rast je još jedino zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+3,8% godišnje), dok su ostale kategorije ostvarile pad, pri čemu su negativan kretanja najviše izražena kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (-15,7% godišnje). Prema NKD-u jedino je prerađivačka industrija ostvarila godišnji rast od 1,8%, pri čemu je proizvodnja najviše porasla u kategorijama proizvodnje pića, proizvodnje strojeva i uređaji te proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava.

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bilježi pad od 1,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu jedino proizvodnja kapitalnih dobara i netrajnih proizvoda za široku potrošnju ublažavaju negativne trendove (+8,3%, odnosno +0,4%). Prema NKD-u, u prvih je deset mjeseci zabilježen pad u svim područjima. S obzirom na značajnost koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u strukturi domaćeg izvoza, na izvoz bi u idućim mjesecima negativno mogao utjecati visoki pad proizvodnje koji je zabilježen u posljednjih nekoliko mjeseci. S druge strane, isto tako bitna stavka u izvozu, proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (brodogradnja) posljednjih nekoliko mjeseci bilježi godišnje stope rasta, što bi se trebalo pozitivno odraziti na izvoz, prenose RBA analitičari:

Pročitajte još:

- UPOZORENJE: Pripremite se, Hrvatsku iduće godine čeka ozbiljan gospodarski pad

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram