Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2011

Nastavljamo put u bezdan: U kolovozu iznimno oštar pad industrijske proizvodnje!

Nakon blagih godišnjih stopa rasta u lipnju i srpnju, kolovoz je prema podacima Državnog zavoda za statistiku donio iznenađujući i snažan pad industrijske proizvodnje od 4,4% prema kalendarski prilagođenim indeksima...

U odnosu na srpanj zabilježen je pad industrijske proizvodnje od 4,9% (izračunato iz desezoniranih indeksa). Pad u kolovozu iznenađuje i zbog rasta novih narudžbi u prethodnim mjesecima, koje su u prvih sedam mjeseci porasle za 20,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, zalihe industrijskih proizvoda su porasle za 9,7% godišnje.

Padu na godišnjoj razini pridonijele su sve sastavnice GIG-a, osim kapitalnih proizvoda, čija je proizvodnja i u kolovozu nastavila rasti (+6,7% godišnje). Najveći pad zabilježila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda (-9,4% godišnje), a slijede energija (-8,2% godišnje) i netrajni proizvodi za široku potrošnju (-2,9% godišnje).

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bilježi pad od 1,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu proizvodnja kapitalnih dobara najviše ublažava negativne trendove. Proizvodnja kapitalnih dobara porasla je u spomenutom razdoblju 5,9%, što predstavlja svijetlu točku u razmjerno tmurnoj statistici industrijske proizvodnje. Blagi rast od 0,3% još je zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok su sve ostale kategorije zabilježile pad.

Prema NKD-u, u prvih je osam mjeseci zabilježen pad u svim područjima, pri čemu je najveći pad ostvaren u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (-6,4%). U prerađivačkoj industriji zabilježen je pad od 0,9%, pri čemu se ističe pad proizvodnje duhanskih proizvoda od 14,9%, proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 7,6% i proizvodnja električne opreme od 14,6 posto. Nepovoljnim kretanjima zasigurno je značajno pridonijelo i smanjenje proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (brodogradnja) od 3,8%, od čega ne treba očekivati veliki doprinos niti u idućem razdoblju zbog procesa restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta.

RBA analitičari:

Iako je u kolovozu zabilježen razmjerno visok pad industrijske proizvodnje, u idućim mjesecima ipak očekujemo pozitivnija kretanja zbog učinka baznog razdoblja i rasta novih narudžbi. Ipak, oporavak proizvodnje i ove godine izostaje s obzirom na slabu domaću potražnju, nisku konkurentnost i izvoznu orijentiranost (uslijed pogoršanja izgleda gospodarskog oporavka u eurozoni).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram